in

Forskere i Bodø med koronafunn som ikke er særlig lystig

Forskere i Bodø har fått bekreftet et funn som ikke er særlig hyggelig lesning for oss nordboere. 

Studier har tidligere slått fast at vanlige forkjølelsesvirus spres lettere i kjølig vær og tørr luft, slik det ofte er om vinteren. Dette skriver nettstedet Forskning.no 

Koronaviruset ligner mye på forkjølelsesvirus i størrelse og form. Forskerne ved Nord universitet i Bodø har derfor ment det virker sannsynlig at også Covid-19 spres lettere om høsten og vinteren.


Forskere over hele verden jobber nå på spreng for å løse gåten om COVID-19. Foto: Canva

– Vi lagde en modell der vi prøvde å finne meteorologiske mønstre i spredningen av koronaviruset, sier forsker Samuel Asumadu Sarkodie til forskning.no.

Når de så sammenlignet hvor syke folk ble i vår i de 20 mest koronarammede landene med hvordan været var i de samme landene, fikk de tydelig bekreftet at med høyere temperaturer, så reduseres smittespredningen.

– Synker temperaturen til rundt 0-punktet, så fører det til økt smittespredning og til at flere blir rammet av covid-19, sier forskerne Samuel Asumadu Sarkodie og Phebe Asantewaa Owusu ved Nord Universitet i Bødø til Forskning.no

Forskerne ser også at mer vind og tørrere luft øker smittespredningen. 

Disse forholdene kan også være med på å forklare hvorfor det har vært så lav smittespredning i afrikanske land sør for Sahara.

LES OGSÅ:

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Camilla Läckberg: – Biten som må være der for at man ikke bare skal være kompiser

Fem-åringens brev går viralt: Pitcher magisk investering for politiet