Et nytt håp spirer for alle de som sliter med hårtap.
Forskere har nemlig funnet ut at et naturlig forekommende sukkerstoff i menneskekroppen kan være nøkkelen til å bekjempe mannlig hårtap.
Sukkeret, kalt 2-deoxy-D-ribose (2dDR), spiller en viktig rolle i ulike biologiske prosesser i både dyr og mennesker. Nå har forskere identifisert dette sukkerstoffet som en mulig løsning for å motvirke hårtap, en oppdagelse som kan endre hvordan vi behandler tilstanden.
I en studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Frontiers in Pharmacology, fant forskerne at behandling med 2dDR kan være like effektiv som de nåværende løsningene godkjent av USAs Food and Drug Administration (FDA).
Det beste av alt? Det er færre negative bivirkninger.
Tilfeldig oppdagelse
Denne oppdagelsen ble gjort ved en tilfeldighet under et studie, der forskerne la merke til at håret vokste raskere i områder der 2dDR ble påført. De begynte derfor å undersøke om sukkeret også kunne ha en positiv effekt på hårsekkene.
I eksperimenter på mus sammenlignet de effekten av 2dDR med minoxidil, en av de få FDA-godkjente behandlingene for hårtap, kjent fra produkter som Rogaine. Resultatene var oppsiktsvekkende: 2dDR viste seg å være 80-90 % like effektiv som minoxidil i å fremme hårvekst.
En tryggere og billigere løsning?
Hva gjør denne oppdagelsen spesielt spennende? For det første kan 2dDR tilby en tryggere og mer tilgjengelig løsning enn eksisterende behandlinger som minoxidil, som kan forårsake irritasjon i hodebunnen og ikke egner seg for alle. 2dDR er derimot et naturlig stoff i kroppen vår, noe som potensielt kan bety færre bivirkninger.
Professor Muhammed Yar, en av forskerne bak studien, forklarer:
– Dette sukkeret er naturlig forekommende, rimelig og stabilt. Vi har vist at det kan leveres gjennom en rekke forskjellige geler eller bandasjer.
Hvordan virker det?
Effekten av dette sukkeret ligger i dets evne til å stimulere vekst av blodårer, noe som er avgjørende for sunne hårsekker. Ved å øke blodtilførselen til hodebunnen kan 2dDR bidra til å revitalisere sovende hårsekker og fremme ny hårvekst.
Professor Sheila MacNeil, en annen medforfatter av studien, legger til:
– Våre funn er i tidlig fase, men resultatene er lovende og krever videre undersøkelser.
Forskningen kan også ha potensiale for å hjelpe pasienter som har opplevd hårtap som følge av cellegift. Dette gir et glimt av håp til kreftpasienter som kjemper mot hårtap under behandlingen.
Skepsis fra eksperter
Selv om funnene er lovende, er det fortsatt mange spørsmål som må besvares før 2dDR-baserte behandlinger kan bli tilgjengelige for allmennheten.
Dr. Claire Higgins, en vevsregenerasjonsforsker ved Imperial College London, understreker at det er behov for mer forskning på mennesker før vi kan konkludere med at dette er den ultimate løsningen på hårtap.
Higgins forklarer:
– Minoxidil øker blodstrømmen, men har også andre effekter på hud og hår. Vi har fortsatt ikke konkluderende bevis for sammenhengen mellom blodstrøm og hårvekst.
Selv om vi ennå har en vei å gå før vi får klare svar, gir denne forskningen håp for de mange som sliter med hårtap. En rimelig, og naturlig behandling kan være løsningen mange har ventet på.
Professor MacNeil avslutter med å si:
– Dette kan tilby en ny tilnærming til behandling av en tilstand som kan påvirke menns selvbilde og selvtillit.