Om styrketrening har noen god effekt i behandling av depresjon, har vært omdiskutert. Men nå har forskerne konkludert med at det har så god effekt, at det kan betraktes som en klinisk behandling.
Ifølge Forsning.no har svenske forskere gått gjennom en lang rekke kontrollerte studier, en såkalt metaanalyse. Den viser at styrketrening flere ganger i uka har en positiv effekt.
«Styrketrening reduserer symptomene så effektivt at det har klinisk betydning. Det er omtrent like effektivt som medisiner», sier Mats Hallgren til Forskning.no. Han er førsteamanuensis ved Karolinska Instituttet i Stockholm.
Forskergruppen analyserte resultatene fra 33 kontrollerte forsøk med i alt 1877 mennesker med depresjon i ulik grad, alt fra tegn på depresjon til en klinisk diagnose.
Fikk bedre humør
Deltakerne var delt inn to grupper, der halvparten gjennomførte et styrketreningsprogram med 150 minutters trening i uken, fordelt over to eller flere dager. Den andre halvparten skulle ikke endre vaner.
Resultatet viste at gruppen som drev styrketrening, fikk følgende fordeler:
Bedre humør
Større interesse for aktiviteter av ulik art
Mindre følelse av verdiløshet
Virker best på mild til moderat depresjon
«Vi fant større forbedringer blant voksne med en mild til moderat depresjon, sammenlignet med voksne uten klare symptomer», sier Brett Gordon, postdoktor ved University of Limerick i Irland til magasinet Time.
Grunnen til at styrketrening virker på depresjon kan ifølge Forskning.no ha med inflammasjon å gjøre.
«Hos stort sett alle deprimerte ser man et høyt nivå av inflammasjon i blodet, og det er trolig en medvirkende årsak», sier Pernille Højman, seniorforsker ved Center for Inflammation og Metabolisme ved Rigshospitalet i Danmark.
Derfor virker styrketrening
Inflammasjonen er kroppens måte å bekjempe skadelige organismer som bakterier, men det kan også oppstå på grunn av for eksempel langvarig stress. Inflammasjonen gjør at kroppen gjør om stoffet tryptofan, som også brukes til å danne «lykkehormonet» serotonin, til stoffer som påvirker hjernecellene negativt.
Stoffene setter seg på bestemte «cellemottakere», også kalt reseptorer, i nervecellene og gjør dem overaktive. Det kan gjøre at de etter hvert slutter å fungere. Det gjør at vi kan oppleve nedtrykthet. Det skriver Forskning.no.
«Når man driver styrketrening, aktiverer man muskelcellene og får dem til å ta opp tryptofan. Derfor gir det god mening at nettopp det burde virke», sier Pernille Højman.