Hjem Forskning Forskere kurerte kreft ved hjelp av munnsår-virus

Forskere kurerte kreft ved hjelp av munnsår-virus

Britiske forskere sier en ny type kreftbehandling som bruker et vanlig virus for å infisere og ødelegge skadelige celler, viser lovende resultater.

Mens den ene pasienten som var med i utprøvingen av den nye medisinen opplevde at kreften forsvant helt, opplevde andre at svulstene krympet.

Medisinen de britiske forskerne har tatt i bruk er ifølge BBC er en svekket form av det vanlige forkjølelsessårviruset herpes simplex som er blitt modifisert for å drepe svulster.

Studien er gjennomført av forskere ved britiske Institute of Cancer Research og Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Forskerne sier at større og lengre studier vil være nødvendig før man eventuelt kan tilby behandlingen bredere, men tror behandlingen etter hvert kan tilby en livline for flere pasienter med avansert kreft.

Den 39 år gamle byggmesteren Krzysztof Wojkowski fra London er en av pasientene som deltok i den innledende studien, der behandlingen har blitt testet på et begrenset utvalg mennesker. Wojkowski ble diagnostisert i 2017 med kreft i spyttkjertlene, nær munnen. Til tross for kirurgi og andre behandlinger på den tiden, fortsatte bare kreften hans å vokse.

– Jeg ble fortalt at det ikke var noen alternativer igjen for meg, og jeg fikk behandling ved livets slutt. Det var håpløst, så det var utrolig å få sjansen til å bli med i denne studien, sier Wojkowski til BBC.

Og en kort kur med virusbehandlingen, som altså er en modifisert versjon av herpesviruset som normalt forårsaker forkjølelsessår, ser ut til å ha fjernet kreften hans.

– Jeg har vært kreftfri i to år nå, forteller Wojkowski til tv-kanalen.

Injeksjonene blir gitt direkte inn i svulsten og viruset angriper kreften på to måter: Den ene virkemåten er at viruset invaderer kreftcellene og får dem til å sprekke, og den andre virkemåten er ved at viruset aktiverer immunsystemet.

Rundt 40 pasienter har prøvd behandlingen som en del av forsøket. Noen fikk virusinjeksjonen, kalt RP2, alene. Andre fikk også et annet kreftmedisin – kalt nivolumab – også.

Funnene av studien viser at tre av ni pasienter som bare fikk RP2, der Wojkowski var en av dem, så svulstene krympe.

Sju av 30 som hadde kombinert behandling så også ut til å ha nytte av dette.

I tillegg var bivirkningene generelt milde.

At virus kan hjelpe mot kreft var kjent allerede for 100 år siden, men det har vært utfordrende å utnytte virusene på en trygg og effektiv måte.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com