Hjem Forskning Forskere mener at lettbrus øker risikoen for både slag og demens

Forskere mener at lettbrus øker risikoen for både slag og demens

Vi drikker lettbrus som aldri før. Svært mange erstatter den vanlige sukkerholdige brusen med lettbrus, og tenker at man gjør et sunt valg. Men gjør man egentlig det? 

I forhold til inntak av sukker, så ja – selvfølgelig. Men det har tidligere blitt hevdet at lettbrus har en rekke andre negative virkninger på helsen din. Blant annet har forskning funnet ut at lettbrus kan ha en effekt som gjør at du får økt matlyst.

Et studie har slått fast at dersom man drikker brus som inneholder kunstig søtningestoff én gang om dagen, så har man tre ganger så stor risiko for å utvikle slag eller demens, målt opp mot personer som bare drikker lettbrus en gang i uken.

Har fulgt personer gjennom 10 år

Forskningstudiet er relativt grundig da forskerne har fulgt 4300 personer gjennom en tiårsperiode.

Matthew Pase er en av forskerne bak studiet. Han mener at vi må ta høyde for at lettprodukter ikke nødvendigvis er et sunt alternativ til sukkerholdige drikker. Han mener det kreves enda mer forskning på området, og vil således ikke advare mot å drikke lettbrus på nåværende tidspunkt.

Det er imidlertid interessant å se at de personene som drakk sukkerholdige drikker i studiet, ikke var rammet av økt risiko for slag og demens, noe de som drakk lettbrus var.

Til American Heart Association forteller forskeren at studiet ikke betyr at man anbefaler folk å drikke sukkerholdig brus. Vann er uansett den leskedrikken man bør drikke regelmessig.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com