Det danske forskerteamet er overrasket over hvor lite lakris man kan spise før det er helsefarlig.
I den nye studien, som er verdens største av sitt slag, har danske forskere analysert 219 lakris-produkter. Saken er også omtalt av Dagbladet.
– Vi ble overrasket over hvor mange produkter man ikke skal spise mer enn fire-fem gram av før man overstiger EUs grenseverdier for glycyrrhizinsyre, sier en av studiens hovedforfattere, Nicolai Zederkopff Ballin, til Videnskab.dk.
Glycyrrhizinsyre er det naturlige søtningsstoffet som finnes i lakrisrot. Det er ufarlig i små mengder, men et overforbruk av produkter som inneholder lakris kan være alvorlig for helsen vår, påpeker professor og overlege Gunnar Gislason til det danske forskningsnettstedet.
– Det er spesielt pasienter med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer som må være forsiktige når de spiser lakris. Det kan få blodtrykket til å stige og ha andre uønskede effekter. Spiser du lakris i veldig store mengder, kan det være direkte livsfarlig, sier Gunnar Gislason, som er forskningsleder ved Senter for hjerte- og sirkulasjonssykdommer ved Herlev og Gentofte sykehus.
Han er overrasket over at den nye studien finner et så høyt innhold av glycyrrhizinsyre i vanlige lakrisprodukter fra danske butikker.
– Det er viktig at det settes fokus på at overforbruk av lakris kan være farlig, for selv om det er godt beskrevet i litteraturen er det ikke alle som er klar over det. Heller ikke blant leger og helsepersonell, sier Gunnar Gislason, som ikke var med i den nye studien.
I studien påpekes det også at ti prosent av produktene de undersøkte dessuten ikke var utstyrt med tilstrekkelige advarsler om at det var et høyt innhold av glycyrrhizin-syre i dem.
Amerikaner døde av lakrisspising
Ifølge Skandinavias største helsenettsted, NHI, kan høyt og regelmessig inntak av lakris føre til høyt blodtrykk, forstyrrelser i kroppens kaliumbalanse, hjerterytmeforstyrrelser og i verste fall død. De advarer om at å spise mer enn 50 gram svart lakris om dagen i minst to uker, kan føre til potensielt alvorlige helseproblemer.

I 2020 meldte en rekke medier om en 54 år gammel mann som døde etter å ha inntatt store mengder lakris.
Mannen spiste en og en halv pose med lakris om dagen i flere uker. Dette skapte en ubalanse i viktige næringsstoffer og påvirket blodtrykket. Mannen fikk hjertestans mens han satt på restaurant og spiste.
Legene fant at han hadde lave kaliumnivå og hjerterytmeforstyrrelser.
Kun få gram lakris overskred anbefalingen
I den danske studien fant forskerne at det var svært lite man kunne drikke eller spise av visse lakrisprodukter før man overskrider EUs grenseverdi, som sier at man ikke bør innta mer enn 100 milligram glycyrrhizinsyre per dag:
83 milliliter (mindre enn en halv kopp) brygget te var nok til å overskride grensen for lakris-teen med det høyeste glycyrrhizinsyreinnholdet i studien.
4,3 gram lakris (ca. 4-5 biter lakris) var nok til å overskride grenseverdien i godteriet som hadde høyest innhold av glycyrrhizinsyre.
59 gram lakris-is var nok til å overskride grenseverdien i isprøven med høyest glycyrrhizinsyreinnhold.
Flere produkter inneholder lakris
Forskerne påpeker også at flere og flere ulike typer produkter har begynt å inneholde lakris de siste årene, og dermed kan man potensielt få glycyrrhizinsyre fra mange forskjellige kilder.
– Enten det er øl, brennevin, tobakk, kosttilskudd eller mat med lakrissmak, kan det bidra til vårt inntak av glycyrrhizinsyre, sier Nicolai Zederkopff Ballin.
Selv om du spiser eller drikker lakrisprodukter med et gjennomsnittlig innhold av glycyrrhizinsyre, kan det bli alvorlig om du inntar det hver dag.
Ingen norske retningslinjer
Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) skriver på sine nettsider at om man har høyt blodtrykk eller sykdomshistorikk for hjerte- og karsykdom bør du være litt forsiktig med inntak av lakris.
Men noen offisielle retningslinjer, lik de EU har, det har ikke Norge, bortsett fra en oppfordring til gravide om å ikke spise store mengder lakris grunnet skadelige effekter av glycyrrhizinsyre.