Vi har hatt mobiler i livet vårt i noen tiår nå, og la oss være ærlige – vi klarer ikke leve uten dem. Fra å betale regninger til å streame favorittseriene våre, mobilen fikser alt. Men… hva skjer egentlig med kroppen vår når vi holder den ved hodet hele dagen?
Ny forskning – dårlig nytt for mobilbrukere?
En fersk studie antyder at strålingen fra mobiltelefoner, kjent som radiofrekvensstråling (RFR), kan skade cellene våre over tid. Ja, du leste riktig! Mens helsemyndigheter tidligere har sagt at denne typen stråling er ufarlig, viser denne studien noe annet.
I studien deltok 41 personer som i fem dager, to timer hver dag, ble eksponert for 3G-mobilstråling på én side av hodet. På den eksponerte siden av hodet fant forskerne en betydelig økning av binukleære celler – en type celle som dannes når celledeling forstyrres, noe som kan føre til celledød. På den andre siden av hodet, som ikke ble eksponert for stråling, fant forskerne ingen slike endringer.
Dette er første gang forskere har utført en kontrollert studie på mennesker for å undersøke hvordan mobilstråling kan påvirke cellene, og resultatene viser en klar sammenheng mellom stråling og celleskader. Forskerne mener at dette kan ha betydning for utvikling av kreft, men understreker at det trengs mer forskning for å trekke sikre konklusjoner.
Les hele studien her.
Kreftfare fra mobilen?
WHO klassifiserte mobilstråling som «muligens kreftfremkallende» tilbake i 2011. Den nye forskningen har brakt dette temaet tilbake til diskusjonen. Selv om det ikke er noen sikker kobling, er det likevel grunn til bekymring for langsiktige effekter.
Forskere har sett på mobilbruk i flere år, men nå peker de på at mobilstråling kan føre til kreft hos dyr, og ja, muligens hos mennesker også. Hvis dette får deg til å se på mobilen din med skepsis, så er du ikke alene.
Studien fokuserte på eldre teknologier som 3G, og rotter i forskningen ble utsatt for stråling hele dagen. Det betyr at vi kanskje ikke trenger å bekymre oss altfor mye – men litt forsiktighet kan jo ikke skade?