in ,

Forskere slår fast: Når du roser hunden betyr det ekstra mye for den

Foto: Zigmars Berzins/Pixabay

Forskere har gjort en studie der de målte aktiviteten i hundehjerner mens hundene hørte stemmer. Dersom du er hundeeier så overraskes du nok ikke av konklusjonen: Dersom hunden hørte eierens stemme, så betød det ekstra mye for den.

– For noen år siden viste vi at hunders hjerner er følsomme for verbal ros, men vi utforsket ikke hvordan forholdet til den som snakket påvirket denne følsomheten, sier Anna Gábor ifølge Forskning.no i en pressemelding om den nye studien hun har ledet.

Les også: Kan hunder bli sjalu? Forskere har funnet svaret
Les også: Mange hunder lider på grunn av avl

Nå har de sjekket om det har noe å si hvem som snakker. Hundene har fått lytte til eier og en annen person snakke med både nøytral og rosende stemme.

Og resultatene bekrefter nok det mange hundeeiere allerede har en mistanke om: Eieren er ekstra viktig for hunden. Det var nemlig større respons knyttet til belønnings- og motivasjonsprosesser i hundehjernen når det var eieren som roste kontra når en annen person gjorde det.

Les også: Hunder som tigger om mat – 14 morsomme bilder som alle hundeeiere vil gjenkjenne

Hundene som hadde sterkest tilknytning til eieren reagerte også positivt på deres nøytrale stemme. Så bare ved å snakke til hunden din kan du altså glede den.

Hos småbarn er det å høre lyden av foreldrenes stemme knyttet til en belønningsrespons i hjernen, ifølge den nye studien. Slik var det også med hundene.

Les også: Ny forskning: Ulver kan knytte seg til mennesker på samme måte som hunder

– Våre resultater peker mot at hos hunder, slik som hos småbarn, så er ikke bare positive interaksjoner med omsorgspersonen som er belønnende, men også å høre deres nøytrale stemme, sier Márta Gácsi som ifølge Forskning.no også har deltatt i studien.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Rapport om populær klesskjede: Ansetter bare tynne, hvite jenter

Moren forlot familien sin hver julaften. Først etter hennes død, fikk sønnen vite hvorfor