in , ,

Forskere tror D-vitamin kan hjelpe mot korona

melk
Du bør ikke sette melken i kjøleskapdøren. Foto: Canva

Etter å ha sammenlignet en rekke studier mener forskere nå at D-vitamin som er kjent for å beskytte mot luftveisinfeksjoner, og kan også hjelpe mot covid-19.

Forskere ved Karolinska Instituttet i Sverige har gått gjennom 43 ulike studier med totalt 49.000 deltagere. Samtidig har de også gjort egne undersøkelser. Og konklusjonen er oppløftende:

– Alt i alt ser vi en beskyttelseseffekt på rundt 10 prosent, men ser man på visse undergrupper, er beskyttelsen så stor som 40 prosent, sier lege og forsker Peter Bergman ved Karolinska Institutet til TV 4, ifølge det norske nettstedet Forskning.no.


Tidligere har forskere påpekt at det ser ut til å være mer D-vitaminmangel blant dem som har dødd av covid-19, enn i befolkningen ellers. Det er ikke blitt studert om d-vitamin beskytter mot covid-19 spesifikt.

Overvektige, eldre, personer med mørk hud, gravide og personer som er mye inne har større risiko for d-vitaminmangel. De bør sørge for å få i seg vitaminet sier forskeren.

Disse matvarene inneholder mest vitamin D

Boots apotek skriver at vitamin D produseres i huden når huden utsettes for solens stråler. I vinterhalvåret har vi lite sollys i Norge, og derfor må vi passe ekstra godt på at vi får nok vitamin D fra andre kilder.

I det norske kostholdet utgjør fet fisk som laks, makrell, sild og ørret, samt fiskerogn, i tillegg til tran, margarin tilsatt vitaminer, smør og melk de viktigste kildene for vitamin D. Noen melketyper er dessuten også tilsatt ekstra vitamin D.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Se prinsesse Sofias herlige bilder av prins Julian

Påskelabyrintens Viggo Valle: Forholdet ble avslørt av Snåsamannen