Danske forskere holder på å utvikle et legemiddel som kan gi større muskler og sterkere skjelett.
Men legemiddelet er ikke ment å være en snarvei til sommerkroppen. Legemiddelet skal brukes til behandling av eldre der muskler og skjelett har blitt svakere. Det gir nemlig økt risiko for å falle, samt beinskjørhet, spesielt hos kvinner etter overgangsalderen. Det skriver Forskning.no.
I snitt mister vi 30 prosent av muskelmassen vår fra vi er 20 år til vi fyller 80 år. Forskere har i mange år jobbet med å finne et legemiddel som kan bevare muskelmassen og skjelettstyrken hos eldre. Nå kan det virke som at danskene er på rett spor.
Øker ikke risiko for blodpropp
«Vi har laget et molekyl som i museforsøk øker muskelmasse og skjelettstyrke uten å påvirke antallet røde blodlegemer som kan øke risikoen for blodpropp. Det kan bli en behandling», sier Andreas Lodberg til Forskning.no. Han er doktorgradsstudent ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.
Dette molekylet, skiller seg fra andre liknende behandlinger, ved at det tilsynelatende ikke øker risikoen for blodpropp.
Skal etter hvert godkjennes
«Forsøk med lignende stoffer har vist en epo-lignende effekt, som får antallet røde blodlegemer til å stige. Det gjør blodet tykkere og øker risikoen for blodpropp», sier Lodberg til Forskning.no.
«Pasienter med beinskjørhet er som regel eldre, noe som i seg selv er en risikofaktor for blodpropp», legger han til.
Når forskerne er ferdig med fase 3, som innebærer forsøk med en stor gruppe pasienter, vil legemidlet bli tilgjengelig for godkjenning i USA.
Tilgjengelig om 3-5 år
Ulrik Frandsen regner med legemiddelet vil være å finne i hyllene om 3 til 5 år.
«Det er mye fokus på denne aldringsproblematikken. Vi lever lenger og får svakere muskler og svakere skjelett. Det arbeides det intenst for å løse, og om 3–5 år vil jeg tro det finnes en pille som kan behandle det», sier han.