Hjem Nyheter Forskere ved NTNU kan ha funnet ny korona-medisin

Forskere ved NTNU kan ha funnet ny korona-medisin

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Forskere ved NTNU i Trondheim har sett på om kombinasjonen av to medisiner kan fungere mot koronaviruset.

Forskere ved NTNU har satt sammen medisiner som tidligere er brukt blant annet i behandling av andre virus og funnet noen kombinasjoner de mener kan hindre koronaviruset fra å gjøre oss syke. Det var NRK som først meldte om saken.

– Ut fra det har vi sett, har et utvalg av medisinene en moderat til god effekt fra å hindre viruset i å infisere lungecellene, sier Magnar Bjørås, professor ved NTNU og Oslo universitetssykehus.

Etter å ha testet kombinasjoner av over 200 medisiner i alle mulige varianter stor forskerteamet igjen med fem lovende kombinasjoner.

Ved å bruke to medisiner og ikke bare én, angriper de viruset fra flere fronter. Den ene medisinen er en «portvokter»-medisin som skal hindre viruset å komme inn i cellene. Den andre medisinen er en «bodyguard»-medisin som skal ta eventuelle intrengere som kommer forbi «portvokteren», og hindre viruset i å kopisere seg.

NTNU-forskerne har så langt gjort forsøk i enkle lungeceller og mer komplekse minilunger (organoider) som er dyrket frem på laboratoriet. Det er gjort også noen dyreforsøk.

– Behandlingen vil ha veldig stor betydning for Norge, men kanskje enda mer for andre land som sliter mer med innleggelser og alvorlig koronasykdom og død, sier Bjørås til NRK.

Resultatene kan være kortere innleggelser på sykehus, redusert risiko for senvirkninger etter sykdom, lavere smitte i samfunnet og mindre behov for å stenge ned.

Samtidig understreker forskerne at dette er en behandling for de som allerede er smittet av korona, og ikke en erstatning for vaksiner.

NTNU er ikke alene om å forske på kombinasjonsmedisinering i forbindelse med korona.

– Mange ser at dette er veien å gå for å få en behandling som er effektiv nok. Jeg tror vi har kombinasjonsbehandlinger mot korona i løpet av 2021.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com