lørdag, desember 14, 2019
Dyr Forskerne er målløse: Fjellreven vandret fra Svalbard til Canada...

Forskerne er målløse: Fjellreven vandret fra Svalbard til Canada på 76 dager

-

«Vi trodde ikke det vi så», sier forskerne om revens episke tur. Den unge fjellreven var ikke fylt ett år en gang da den la ut på den lange reisen.

Polarforskerne måper over den lille revens fantastiske bragd. Den har tilbakelagt hele 3.500 kilometer, og hatt en snittfart på opp mot 150 kilometer i døgnet.

«Vi trodde jo først ikke på det vi så. Vi tenkte kanskje at reven var død og at noen hadde tatt den med i båten sin. Men det finnes jo ingen båter i det området, så vi ble jo helt himmelfallen der vi sto», sier forsker Eva Fuglei ved Norsk Polarinstitutt til NRK.

Har aldri sett noe liknende

Fjellreven var utstyrt med GPS-sender, og sammen med forsker Arnaud Tarroux fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) har Eva Fuglei fulgt fjellrevens bevegelser.

«På sommerstid er det nok mat, men om vinteren blir det vanskelig. Det er da fjellreven ofte trekker mot andre geografiske områder for å finne nok mat for å overleve. Men denne reven gikk jo mye lengre enn de fleste vi har sett tidligere», sier hun.

Imponerende fart

«Fjellreven er en vandrende fant. Men det er første gang vi har klart å spore og kartlegge i detalj at en fjellrev har krysset arktiske kontinenter. Det er ingen rev som har gått så langt på så kort tid», sier Fuglei.

For det var ikke bare lengden reven har tilbakelagt seg som imponerte forskerne. Også farten fikk forskerne til å gjøre store øyne. Den høyeste hastigheten hadde hun over innlandsisen nord på Grønland hvor hun tilbakela imponerende 155 kilometer i døgnet.

«Det er 15 mil i døgnet, så det er veldig fort. Det var tydelig at den bare ønsket å komme seg fra A til Å. Dette viser hvilken kapasitet dette lille dyret kan ha. Det er helt eksepsjonelt og fantastisk å få dokumentert», sier Fuglei.

To lange pauser

På kartet ser forskerne at reven har tatt seg to lange pauser på turen. Forskerne har spekulert i hva den kan ha funnet på.

«Det kan jo være hun støtte på dårlig vær. Det de gjør da, er å bare legge seg i en krøll og snø ned og venter til det blir bedre vær», sier Fuglei til NRK.

 

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Oppfordrer folk til å demonstrere mot NAV på søndag

"Ja, jeg er en NAV-er, på AAP, og langt fra stolt av det." Slik begynner Ole Johan protesten sin på Facebook. Nå har han...

Hunden har stått i kjetting hele livet sitt. Se den fantastiske reaksjonen når den får se havet for første gang

Schæferhunden Herschel har stått fastbundet og forsømt i en bakgård hele det fem år lange livet sitt. Tennene hans er helt nedslitt etter at...

Dansen til de norske marinerekruttene blir sett over hele verden

Dansen til de norske marinerekruttene tar igjen av på nettet.  Det var under en avslutning for marinerekruttene på Madla i Stavanger at rekruttene valgte en...