Ekspertene tror noen mennesker er mer motstandsdyktige mot koronasmitte enn andre.
Siden pandemien rammet Norge har mer enn 650.000 blitt smittet av kororna. Og med omikronvarianten har smitterekord etter smitterekord stått for fall.
Mens enkelte har blitt smilttet av viruset for andre og til og med tredje gang, er det noen som har gått helt klar under hele pandemien – til tross for at de er blitt utsatt for viruset.
Dette har ført til at ekspertene har spurt seg om det skyldes gener, et usedvanlig robust immunforsvar eller ren og skjær flaks.
Gunnveig Grødeland, seniorforsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, sier til VG at det vil ta mange år å finne årsaken til at enkelte blir smittet av viruset, mens andre ikke blir det.
– Rundt 20 prosent av de forkjølelsene vi har hvert år er forårsaket av gamle koronavirus, som vi danner immunresponser mot. Vi tror det har noe å si for videre beskyttelse, men vi vet ikke sikkert hvor mye, sier Grødeland til avisa.
Med andre ord: De som har vært ofte forkjøla med de gamle koronaforkjølelsene kan også ha utviklet et immunforsvar mot det nye koronaviruset, SARS-CoV-2.
samtidig som kroppens håndtering av tidligere og mindre farlige koronavirus kan påvirke immunforsvarets evne til å hamle opp med det mer fryktede SARS-CoV-2-viruset, vil også genetiske forskjeller kunne påvirke hvordan immunresponsen vår dannes.
Man har også sett ved andre svært smittsomme sykdommer som for eksempel tuberkolose, at flere som er nærkontakter ikke blir smittet.
– Omkring 10–30 prosent av de veldig nære kontaktene ble ikke smittet. Vi vet ikke med sikkerhet hvorfor, men det har formentlig noe å gjøre med immunforsvaret vårt. Det kan være noen genetiske risikomarkører som spiller inn, sier epidemiolog og avdelingslege ved Aarhus Universitetshospital, Christian Morberg Wejse, ifølge VG til Berlinske Tidene.
Blodtypen din kan også ha betydning: Risikoen for å bli smittet med covid-19 hele 13 prosent lavere dersom en har blodtype 0. Hvorfor, det vet man ikke ennå.