in

Forskning : 5 kopper kaffe om dagen er godt for helsen.

sunt med kaffe

Drikker du mye kaffe hver dag? Kjenner du litt på angsten som sier at «dette er nok ikke godt for meg»? I følge ny forskning kan kan det faktisk være sunt å drikke mellom 3-5 kopper kaffe hver dag. 

Forskningsresultatene kommer fra Harvard University Chan School of Public Health. Forskerne har samlet inn data fra 300.000 sykepleiere og ansatte i det amerikanske helsevesenet. Dataene er samlet inn over en periode på 30 år. Walter Willett er en av forskerne bak det store prosjektet som hadde som mål å finne ut hva kaffe egentlig gjør med kroppen vår. I et intervju med Npr forteller han om funnene:

«I studiet vårt har vi funnet ut at mennesker som drikker tre til fem kopper kaffe pr dag har rundt 15 prosent mindre risiko for å dø en tidlig død som følge av diabetes, hjertesykdommer, selvmord eller Parkinsons.»

Hva tror du kan være forklaringen på at kaffe skal ha positiv innvirkning på disse helseområdene? I studiet nevner du at sammensettingen i kaffe av komplekse karbohydrater, antioksidkanter og magnesium kan være helsebringende. Dette har tidligere studier også gitt en pekepinn om.  

Vi er ikke helt sikker på hvorfor kaffe kan ha en positiv innvirkning på disse helseområdene. Kaffebønnen i seg selv er stappfull av mange forskjellige næringstoffer og fytokjemikalier. Mitt tips er at disse jobber sammen og er bra for deg.

Vi finner de samme fordelene mellom kaffe med koffein og koffeinfri kaffe. Dette er viktig, fordi det sier noe om at koffein ikke er det som skaper helsegevinsten.

Så dette er veldig gode nyheter også for de som drikker koffeinfri kaffe?

Ja. For mye kaffe med koffein kan forårsake søvnløshet og generelle problemer med søvn, og det er ikke en bra ting!

I studiet så viste det seg at disse helsegevinstene ikke gjaldt for mennesker som drikker kaffe og som samtidig røyker?

Soleklart. Det er ekstremt viktig å skille mellom effekten med å drikke kaffe og effekten ved å røyke.

Hva kan vi egentlig konkludere med etter denne forskningen? At kaffe bør være en del av et sunt kosthold? 

Jeg mener at dersom folk liker kaffe så er det bra å drikke det som en daglig vane. Mennesker bør ikke føle seg skyldig dersom de har et moderat kaffeforbruk. Det kan helt klart være en del av et sunt kosthold. Men jeg vil ikke oppfordre folk som ikke liker kaffe, til å presse deg i seg av den grunn.

Du bør med andre ord ikke skamme deg over å nyte noen gode kopper kaffe hver dag, det kan faktisk være bra for deg!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

kikhoste

Mor filmer babyen sin som lider. Nå advarer hun andre mot å gjøre denne feilen.

far trygger sønn

En pappa og hans 3-år gamle sønn sier akkurat det du trenger å vite om terror.