in

Forskning: å dra på jentetur er det beste du kan gjøre for helsen

jentetur
Å dra på jentetur er bra for helsa

Det er bare å begynne planleggingen av neste tur, jenter! 

Å dra på tur med vennene sine er vel noe de fleste synes er en morsom avkobling fra hverdagen. Men det er ikke bare det at slike turer er morsomme som er grunnen til at du bør dra på dem.

En studie utført ved universitetet Harvard fastslår nemlig at en ferietur med venninnene dine er noe av det beste man kan gjøre for helsen.


Det sosiale forlenger livet 

Womens Health skriver om studien som er publisert på hjemmesiden til Harvard.

Forskerne bak studien ramser opp en rekke grunner til hvorfor det er helsebringende å dra på ferietur med venner.

  • Vennskap og samvær med venner forlenger levetiden vår
  • Reduserer risikoen for hjertesykdom
  • Gjør oss mer i stand til å tåle fysisk og psykisk smerte bedre

– Sosiale forbindelser er like viktig for kroppen vår som det å avstå fra røyking og like viktig som søvn, sier forskerne.

Ifølge Harvard ble det utført en studie med over 309.000 deltakere. Der konkluderte man med at dersom man mangler sterke sosiale relasjoner har man en økning på 50% når det kommer til risiko for tidlig død. Det sammenlignes med å røyke 15 sigaretter om dagen, og er ifølge Harvard farligere enn både ekstrem overvektighet og fysisk inaktivitet.

Oksytocin

Å tilbringe tid med venner øker kroppens produksjon av hormonet oksytocin også kalt kjærlighetshormonet. Oksytocin forsterker følelsen av kjærlighet, sosial samhørighet og velvære.

jentetur
Å dra på jentetur er bra for helsen. Foto: Pixabay

– Flere studier tyder på at personer som har tilfredsstillende relasjoner med venner og familie er lykkeligere, har færre helseproblemer og lever lenger, sier forskerne.

Tidligere har psykolog Nava Silton fremhevet viktigheten av at spesielt mødre får dra på aleneferie. Hun mener det er viktig for barna å oppleve at også far styrer hjemmet når mamma er borte.

«Kjære alle mødre der ute. Ta dere en liten pause nå fra hva dere holder på med. Gå inn på nettet og søk på «ferie» og unn dere litt alenetid. Med god samvittighet,» sier hun.

Egentid er viktig 

Parisa Saleh jobber som familieterapeut og driver Bergen Familieterapi. Hun forteller at det å prioritere egentid er viktig i ethvert forhold.

– Når man er i et parforhold kan det være like viktig å prioritere egentid som det er å prioritere kjærestetid. Parforholdet skal være et trygt sted der det er rom for å ha både felles prosjekter sammen som par, og et sted hvor du også kan få støtte og rom til å også dyrke egne interesser og sette egne mål, sier hun til Sosialnytt.

Videre forteller Saleh at behovet for egentid ikke nødvendigvis er likt for alle.

– Dette behovet kan variere fra person til person, og det er da viktig at dere snakker om dette og har forståelse for at dette behovet kan se annerledes ut for deg enn det gjør for din partner. Forklar til partneren hvorfor det er viktig for deg med egentid og snakk om hvordan det kan være positivt for parforholdet.

Du har med andre ord gode grunner til å begynne å planlegge din nest neste jentetur!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sauvik

Vinni: Var mer eller mindre småfull hele tiden i «Hver gang vi møtes» – Fra rusmisbruker til avholdsmann

Rein Alexander og Anita Skorgan tar med seg 11-åring på scenen og synger «Stille Natt»