Moderne biler har utviklet seg langt utover å være enkle kjøretøy. I dag er de avanserte datamaskiner på hjul, utstyrt med teknologi som håndterer alt fra antisladdsystemer til adaptive cruisekontroller. Men denne teknologiske utviklingen har også ført til nye utfordringer – nemlig risikoen for cyberangrep.
En studie fra Høgskolen i Skövde kaster lys over et alvorlig problem: mange bilverksteder mangler nødvendig kunnskap om cybersikkerhet. Dette kan gjøre bilene våre til et lett bytte for hackere som ønsker å utnytte sårbarheter i bilens systemer. I en tid hvor bilens datasystemer ikke bare kommuniserer internt, men også med eksterne enheter, øker risikoen for at disse systemene kan bli kompromittert.
Allerede i 2015 viste sikkerhetsforskere hvor lett det kunne være å ta kontroll over en bils bremser og styring gjennom hacking. Denne bekymringen er fortsatt høyst relevant i dag, ettersom mange verksteder, spesielt de som ikke er tilknyttet spesifikke bilmerker, ofte mangler den nødvendige tilgangen til offisiell programvare og må ty til uoffisielle metoder for å håndtere bilens teknologi.
Ifølge Marcus Nohlberg, en av forskerne bak studien, kan en stor del av bilparken i dag være sårbar for angrep. Dette skyldes blant annet manglende transparens fra bilprodusentene, som i mange tilfeller bare gir tilgang til viktig programvare til egne merkeverksteder. Dette skaper usikkerhet og kan sette både bileiere og samfunnet som helhet i fare.
– En stor del av bilparken kan ha betydelige sårbarheter, uten at det finnes mulighet til å kontrollere eller beskytte seg mot dette. For oss har det vært en øyeåpner å oppdage at det finnes så store, tidligere ukjente risikoer i bilbransjen som ikke er blitt håndtert, sier Marcus Nohlberg til forskning.se.
Forskerne bak studien understreker at det er behov for større innsikt i systemene som kontrollerer bilene våre. Hvis flere verksteder får tilgang til nødvendig programvare og verktøy, vil det kunne bidra til å styrke sikkerheten for alle som bruker moderne biler.