Hjem Forskning Forskernes konklusjon: barn arver intelligensen fra mor

Forskernes konklusjon: barn arver intelligensen fra mor

Man hører ofte at barn blir tilskrevet egenskaper fra foreldrene. «Han har akkurat det samme temperamentet som sin far», «Den kreativiteten kommer definitivt ikke fra meg, det må være fra moren». Dette er klassiske eksempler på dette.

Når det kommer til intelligens så kan man faktisk skylde eller takke sin mor for hvor begavet man måtte være.

Forskning viser nemlig at barn får sin intelligens fra sin mor. Det skriver The Independent.

Oppfatningen man tidligere har hatt om at klokskap stammer fra både far og mor stemmer altså ikke. Det hele handler om gener. Intelligensgener er plassert i kromosom X. Kvinner har to kromosom X, mens menn har ett.

Forskningen sier at dette er hovedfaktoren som gjør at barn får intelligensen fra sin mor.

Også en amerikansk studie fra 1994 peker i samme retning som denne nye forskningen. Her undersøkte The Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit i USA 12.686 unge i alderen 14-22 år. De kom frem til at den beste intelligensindikator for barna var deres mors IQ.

Foto: Pixabay

Samtidig skal det sies at barnets intelligens ikke blindt avhenger av morens IQ. Den har mellom 40-60 prosent innvirkning, mens resten avhenger av barnets oppvekstmiljø.

Ut over den fysiske «arven» av intelligens mener også forskerne at et sterkt forhold mellom mor og barn hjelper utviklingen av barnets hjerne.

Far helt overflødig da? 

Og hva kan du som far gjøre da? Er du helt overflødig? Selvfølgelig ikke!

Som pappa har du en enorm påvirkning både på oppvekstmiljøet og vilkårene til barna dine, og selv om barnet arver intelligensgener fra moren betyr ikke det at du som far ikke kan lære barna dine kunnskap og hjelpe dem til å utvikle hjernen og potensialet sitt!

Og dine gener som pappa kommer til nytte de også. Forskningen viser at genene som styrer instinktivt oppfattelse og følelsesspektret, stammer fra faren. Begge to er viktige elementer for å utvikle en høy intelligens.

Slik forskning skal helst brukes som en artig «fun fact» i hverdagen. Viktigst av alt er at begge foreldre et tilstede og støttende i barnets utvikling. Foreldre som sammen gir sine barn kjærlighet, trygghet og varme er de foreldrene som gir best rom for utvikling. Del artikkelen om du er enig! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com