mandag, mars 30, 2020

Forskning: Barnebarn arver store deler av sine gener fra mormor

Mest lest nå

Märtha Louise etter Ari Behns død: – En lang og sorgtung prosess

Prinsesse Märtha Louise deler vanligvis flittig fra livet sitt på sin Instagram-konto. Men nå har det vært stille fra prinsessen siden romjulen. Helt til...

Min kone er en sykepleier. Min kone er en helt.

Mannen skriver brev om konen sin: Hun vil kysse barnet, hun vil kysse meg, og så vil hun gå å ta vare på folk som har den verste dagen i hele sitt liv.
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Vi har alltid visst at mormor har en helt spesiell rolle i barnebarnas liv. Nå kan den rollen vise seg å være enda større enn antatt.

Studien er ledet av antropolog Leslie Knapp ved Department of Biological Anthropology. Den viser at mormors gener påvirker barnebarna mer enn vi aner. Studien undersøkte sju folkeslag i Asia, Nord Amerika, Europa og Afrika, helt tilbake til det 17. århundre. Det skriver University of Cambridge på sine nettsider.

Genene kan hoppe over en generasjon

Den kjente forfatteren og regissøren Alejandro Jodorowsky publiserte en bok for noen år siden, der han forklarer hvorfor gener i blant kan hoppe over en generasjon og gå direkte fra besteforeldre til barnebarn.

mormor og barnebarn
En mormor kan bety mer for barnebarna enn du aner. Foto: Canva

Mors mamma gir 25 prosent av sine X-kromosomer til både sine kvinnelige og mannlige barnebarn. Begge kjønn får dermed like mange X-kromosomer fra mormor.

I motsetning, gir fars mamma kun X-kromosomer videre til sine kvinnelige barnebarn. Hele 50 prosent, faktisk. Men hun vil ikke gi noen kromosomer til sine mannlige barnebarn.

Mormor-hypotesen

Mange har tidligere spekulert i om grunnen til at kvinner lever så lenge etter de har sluttet å være reproduktive, er fordi de skal hjelpe og ha omsorg for sine barnebarn. «Mormor-hypotesen» går ut på at kvinner er mer genetisk relatert til sine barnebarn enn menn.

LES OGSÅ: Forskning: Besteforeldre som regelmessig sitter barnevakt lever faktisk lenger

Kort sagt, kommer ikke våre barnebarn til å bli helt like mormor, men de kommer helt sikkert til å få noen karakteristikker fra henne.

Hvis du er så heldig å ha en mormor i ditt liv, så gi henne en ekstra klem. Og er du mormor selv, skal du klappe deg selv på skulderen. Du betyr mer for dine barnebarn enn du aner.

Mormor har alltid en finger med i spillet.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter

Ida Gran-Jansen (32) blir mamma igjen – avslører kjønnet

Kjendisbaker Ida Gran-Jansen (32) og samboer Eirik Lyssand venter sitt andre barn til sommeren. Ida avslørte selv den store nyheten på sin Instagram-profil. "Halvveis til...

Guro Fostervold om koronaviruset: – Jeg føler meg nesten dum

Guro Fostervold etterlyser tydeligere retningslinjer fra regjeringen. Hun blir forvirret av de forskjellige reglene og anbefalingene som florerer. "Jeg er forvirret. Veldig forvirret. Og nesten...

Gjenåpner salget av ville dyr på våtmarkedene i Kina

Fredag forrige uke, var det igjen full fart ved våtmarkedene i Kina. Kineserne feiret kampen mot koronaviruset med å spise ville dyr. En kilde sier...