torsdag, juli 29, 2021

Forskning: Barnebarn arver store deler av sine gener fra mormor

Mest lest nå

Vi har alltid visst at mormor har en helt spesiell rolle i barnebarnas liv. Nå kan den rollen vise seg å være enda større enn antatt.

Studien er ledet av antropolog Leslie Knapp ved Department of Biological Anthropology. Den viser at mormors gener påvirker barnebarna mer enn vi aner. Studien undersøkte sju folkeslag i Asia, Nord Amerika, Europa og Afrika, helt tilbake til det 17. århundre. Det skriver University of Cambridge på sine nettsider.

Genene kan hoppe over en generasjon

Den kjente forfatteren og regissøren Alejandro Jodorowsky publiserte en bok for noen år siden, der han forklarer hvorfor gener i blant kan hoppe over en generasjon og gå direkte fra besteforeldre til barnebarn.


mormor og barnebarn
En mormor kan bety mer for barnebarna enn du aner. Foto: Canva

Mors mamma gir 25 prosent av sine X-kromosomer til både sine kvinnelige og mannlige barnebarn. Begge kjønn får dermed like mange X-kromosomer fra mormor.

I motsetning, gir fars mamma kun X-kromosomer videre til sine kvinnelige barnebarn. Hele 50 prosent, faktisk. Men hun vil ikke gi noen kromosomer til sine mannlige barnebarn.

Mormor-hypotesen

Mange har tidligere spekulert i om grunnen til at kvinner lever så lenge etter de har sluttet å være reproduktive, er fordi de skal hjelpe og ha omsorg for sine barnebarn. «Mormor-hypotesen» går ut på at kvinner er mer genetisk relatert til sine barnebarn enn menn.

LES OGSÅ: Forskning: Besteforeldre som regelmessig sitter barnevakt lever faktisk lenger

Kort sagt, kommer ikke våre barnebarn til å bli helt like mormor, men de kommer helt sikkert til å få noen karakteristikker fra henne.

Hvis du er så heldig å ha en mormor i ditt liv, så gi henne en ekstra klem. Og er du mormor selv, skal du klappe deg selv på skulderen. Du betyr mer for dine barnebarn enn du aner.

Mormor har alltid en finger med i spillet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter