Hjem Dyr Forskning: Dette gir økt risiko for en oppblomstring av epidemier

Forskning: Dette gir økt risiko for en oppblomstring av epidemier

av Anne C. Olsen

Forskerne har sett nærmere på hvordan den globale oppvarmingen vil føre til at pattedyr flytter seg og skaper flere situasjoner der virus hopper fra et dyr og over i et annet dyr – på samme måte som det sannsynligvis skjedde med korona.

Når klimaet endrer seg må dyr flytte til nye områder. Dermed kommer de i kontakt med nye dyrearter. I denne prosessen utveksler de bakterier og parasitter med hverandre – noe som gjær at nye og farlige virus oppstår.

Ny forskning som ifølge nettstedet Forskning.no er publisert i tidsskriftet Nature slår fast at antallet «virus-hopp» fra et dyr til et annet vil fordobles de neste 50 årene.

– Det overrasker meg hvor voldsom stigning det vil bli, sier  førsteamanuensis Elizabeth Le Roux ved Aarhus Universitet til Forskning.no.

Studien slår fast at klimaendringer vil føre til minst 15.000 nye virus-utvekslinger blant ulike arter de neste nesten 50 årene. Anslaget er forsiktig.

– Vi vet at dyr vil migrere på grunn av klimaendringene. Det er egentlig godt kjent. Det er også helt forutsigbart at alle de nye møtene mellom dyr vil øke risikoen for overføringen av nye sykdommer, sier hun.

Forskerne har også konkludert med at det i «overveldende grad» vil være flaggermus som bærer på virus som kan hoppe over til mennesker. Flaggermus er kjent for å spre nye virus.

En WHO-rapport har slått fast at koronaviruset trolig stammer fra hestesko-flaggermus. WHO tror at flaggermusen har smittet et annet dyr igjen, som en slags mellomvert, skriver Nettavisen. Dette dyret er ennå ikke identifisert. I rapporten foreslås det mink, kanin og skjelldyr, men det skal undersøkes nærmere.

– Vi tror ikke det har gått direkte fra flaggermus til mennesker, fordi viruset var fullt tilpasset mennesker da det utløste epidemien. Det krever vanligvis at viruset har endret seg i en mellomvert, sier den danske professoren Thea Kølsen Fischer som deltok i WHO-teamet som sto bak rapporten.

Det er forventet at slike virus-hopp mellom dyreartene vil øke over hele kloden, men høyest forekomst ventes i det tropiske Afrika og Sørøst-Asia, som allerede er svært sårbare for klimaendringer.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.