søndag, desember 5, 2021

Forskning: Frem til denne alderen kan du røyke så mye du vil med liten kreftrisiko – men deretter…

Mest lest nå

En ny studie viser at røyking øker risiko for lungekreft og andre kreftformer betraktelig etter en viss alder.

Forskerne bak den nye studien som er omtalt av Nettavisen sier funnene underbygger at man bør slutte å røyke så tidlig som mulig.

400.000 personene er fulgt i studiet, og røykere døde av kreft tre ganger så ofte som de som ikke røyker. Den vanligste kreftformen blant disse, var lungekreft.


Les også: Redd for å bli sur om du stumper røyken? Ny studie viser at det stikk motsatte er tilfellet

Funnene viser samtidig at alder hadde mye å si. Også tidspunktet man startet å røyke, og hvor lenge man har røyket spilte inn.

Hvis man slutter før man fyller 35, er det ingen ekstra risiko for å dø av kreft overhodet, hevder forskerteamet ifølge Nettavisen.

Stumper man ikke sigaretten før man fyller 45, øker risikoen noe. Sammenlignet med om man hadde fortsatt å røyke, minsker man risikoen for å få kreft med 87 prosent dersom man slutter før fylte 45.

Les også: Her får ikke-røykere 5 ekstra fridager i året

Forsker Blake Thompson ved American Cancer Society påpeker imidlertid ifølge Nettavisen til UPI at det aldri er for sent å slutte. Også de som slutter å røyke i 50-årene eller i 60-årene, minsker markant risikoen for å dø av kreft.

Foruten kreftrisiko, så har forskere også tidligere linket røyking til demens: Ny forskning viser nå at røyking også kan føre til sviktende hjernefunksjon. En av sykdommene man kan få som følge av dette er demens.

Les også; Ekspert advarer mot stearinlys – like farlig å puste inn som sigarettrøyk

Forskjellige forskningsstudier har vist til dette og i følge Daily Mail mener nå sydkoreanske forskere å kunne sette tall på denne koblingen.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
236FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter