Hjem Forskning Forskning: Genet som gir rødt hår fører med seg en rekke fordeler

Forskning: Genet som gir rødt hår fører med seg en rekke fordeler

Det er mange myter rundt rødt hår. Med genforskning har det også kommet frem en del fakta.

Dersom man har rødt hår, skyldes det et lite gen kalt MC1R. Rødhårede mennesker utgjør om lag to prosent av verdens befolkning.

Foruten å bestemme den røde hårfargen har danske forskere dessuten også funnet ut at dette genet blant annet gir rødhårede en høyere toleranse for sterk mat, press- og stikksmerter.

– Man kan for så vidt måle hvor sensitiv en person er for smerte, ved å for eksempel påføre kontrollert varme til huden. Her starter man vanligvis ved 35oC og øker den gradvis til maks 50oC. Da kan man se hvor høy temperatur personen tåler, og hvor lenge personen «holder ut» før smerten blir uutholdelig, sier Professor Frank Skorpen ved NTNU til klikk.no

Det sies at folk med rødt hår oftere har tannlegeskrekk. Noe som kanskje ikke er helt usannsynlig i og med at det har blitt vist at kvinner med rødt hår kan ha dårligere effekt av lokalbedøvendemidler, som for eksempel bedøvelse hos tannlegen.

Kan rødhårete være mer intelligente?

Forskning viser også at rødhåringer kan trenge omtrent 20 prosent mer anestesi for narkose.

En stor fordel rødhårede har er at de ikke får grått hår. Håret mister nemlig bare sakte sin rødfarge til det blir et slags sølvaktig hvitt, altså blondt.

Mennesker med rødt hår kan faktisk ha en rekke fordeler. Foto: Canva

Forskere lurer også på om rødhårede kan være mer intelligente. Teorien kommer av at Personer med rødt hår og lys hud som absorberte vitamin D bedre fikk en mulig evolusjonsmessig fordel i Nord-Europa en gang i tiden. Det er ikke så sikkert teorien er helt på villspor. En undersøkelse gjennomført av britiske og amerikanske forskere fant nemlig at rødhårede har fire ganger større sannsynlighet for å bli administrerende direktører enn andre innenfor samme demografi.

LES OGSÅ: Fotograf med viktig budskap til dem som har rødt hår og fregner – Hylles verden over

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com