in

Forskning: Masete og irriterende mødre får suksessfulle døtre

Det er ingen tvil om at mor og datter ofte knytter spesielle og sterke bånd. Men i mange tilfeller er det heller ikke fritt for gnisninger, spesielt når jentene blir tenåringer.

Du har kanskje mange minner selv fra barndommen hvor moren din både var irriterende, krevende og det føltes som at hun hang over deg som en hauk? Som tenåring kan det være lett å føle at mor blander seg alt for mye, stiller for mange krav og slettes ikke forstår den komplekse ungdomsverdenen.

Dersom du hadde en slik mor under oppveksten så kan du sende en stor takk til henne nå.


Forskning viser at døtre til «plagsomme» mødre faktisk har større sjanse for å lykkes i livet

mor og datter
Foto: Max Pixels

Det kan også være godt for deg som er mor nå å vite at selv om datteren din blir irritert for at du maser på at hun må rydde rommet, gjøre pliktene sine og være tidlig hjemme, så gjør du alt riktig.

En britisk forskningstudie som ble utført ved The University of Essex, fulgte 15.500 jenter i alderen 13-14 år i en seksårsperiode.

Konklusjonen av forskninger er at de jentene som hadde mange krav fra sine mødre hadde en større tendens til å ta videreutdanning og mindre sjanse for å bli arbeidsledig. Samtidig hadde jentene med «krevende» mødre lavere risiko for å bli gravid i tenårene.

– Uansett hvor hardt vi forsøkte å unngå våre foreldres råd, er det sannsynlig at de påvirker oss likevel, på en mer subtil måte. Dette gjelder selv valgene vi ser på som ekstremt personlige, sier en av forskerne bak studien, Ericka Rascon-Ramirez.

LES OGSÅ: Ny forskning – Vi bekymrer oss like mye for barna når de blir voksne

Det er viktig å påpekte at ikke bare mor, men begge foreldres forventninger og krav er med på å påvirke døtrene. I dette studiet viste det seg imidlertid at det i de fleste tilfellene var mor som var den forelderen som krevde mest og dermed er det i disse tilfellene morens krav og forventninger som hadde størst innflytelse.

Du bør med andre ord ikke slutte med å stille krav til dine barn. Både gutter og jenter har godt av velmenende krav og forventninger både fra mor og far. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nybakt mamma tar et oppgjør med perfekte nyfødt-bilder i sosiale medier

Rasende pappa deler reglene 16-åring fikk fra sjefen første dag i ny butikkjobb