Hjem Forskning Forskning: Masete og irriterende mødre får suksessfulle døtre

Forskning: Masete og irriterende mødre får suksessfulle døtre

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det er ingen tvil om at mor og datter ofte knytter spesielle og sterke bånd. Men i mange tilfeller er det heller ikke fritt for gnisninger, spesielt når jentene blir tenåringer.

Du har kanskje mange minner selv fra barndommen hvor moren din både var irriterende, krevende og det føltes som at hun hang over deg som en hauk? Som tenåring kan det være lett å føle at mor blander seg alt for mye, stiller for mange krav og slettes ikke forstår den komplekse ungdomsverdenen.

Dersom du hadde en slik mor under oppveksten så kan du sende en stor takk til henne nå.

Forskning viser at døtre til «plagsomme» mødre faktisk har større sjanse for å lykkes i livet

mor og datter
Foto: Max Pixels

Det kan også være godt for deg som er mor nå å vite at selv om datteren din blir irritert for at du maser på at hun må rydde rommet, gjøre pliktene sine og være tidlig hjemme, så gjør du alt riktig.

En britisk forskningstudie som ble utført ved The University of Essex, fulgte 15.500 jenter i alderen 13-14 år i en seksårsperiode.

Konklusjonen av forskninger er at de jentene som hadde mange krav fra sine mødre hadde en større tendens til å ta videreutdanning og mindre sjanse for å bli arbeidsledig. Samtidig hadde jentene med «krevende» mødre lavere risiko for å bli gravid i tenårene.

– Uansett hvor hardt vi forsøkte å unngå våre foreldres råd, er det sannsynlig at de påvirker oss likevel, på en mer subtil måte. Dette gjelder selv valgene vi ser på som ekstremt personlige, sier en av forskerne bak studien, Ericka Rascon-Ramirez.

LES OGSÅ: Ny forskning – Vi bekymrer oss like mye for barna når de blir voksne

Det er viktig å påpekte at ikke bare mor, men begge foreldres forventninger og krav er med på å påvirke døtrene. I dette studiet viste det seg imidlertid at det i de fleste tilfellene var mor som var den forelderen som krevde mest og dermed er det i disse tilfellene morens krav og forventninger som hadde størst innflytelse.

6 fordeler med å ha «en masete» mor

Å ha en masete mor kan noen ganger føles irriterende, men det kan også ha mange fordeler. Her er noen grunner til hvorfor det kan være positivt:

  1. Oppfølging og engasjement: En masete mor viser ofte et høyt nivå av engasjement i barnets liv. Dette kan føre til at barnet får kontinuerlig støtte og veiledning, noe som er viktig for personlig og akademisk utvikling.
  2. Lærer ansvarlighet: Konstante påminnelser om oppgaver og forpliktelser kan hjelpe barnet med å utvikle gode vaner og ansvarlighet. Over tid kan dette lære barnet å være mer selvstendig og organisert.
  3. Sikkerhet og omsorg: En masete mor viser ofte omsorg gjennom sitt mas. Selv om det kan virke overveldende, er det vanligvis et tegn på at moren bryr seg dypt og ønsker å sikre at alt går bra for barnet.
  4. Forberedelse for fremtiden: Ved å sette forventninger og ofte følge opp, kan en masete mor hjelpe barnet med å utvikle ferdigheter og en arbeidsmoral som er verdifulle i voksenlivet, spesielt i karrieren.
  5. Styrket kommunikasjon: Selv om det kan virke som om moren alltid har noe å påpeke, fører dette ofte til mer åpen kommunikasjon mellom forelder og barn. Dette kan styrke forholdet og gjøre det lettere å diskutere viktigere emner åpent og ærlig.
  6. Lærer prioritering: Å måtte forholde seg til en masete mor kan lære barnet å prioritere sine oppgaver og forpliktelser for å møte morens forventninger, noe som er en nyttig ferdighet gjennom livet.

Du bør med andre ord ikke slutte med å stille krav til dine barn. Både gutter og jenter har godt av velmenende krav og forventninger både fra mor og far. 

  1. kjefte
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com