torsdag, september 23, 2021

Forskning: ME kan trolig kobles til svikt i energi­forsyningen til cellene

Mest lest nå

Kronisk utmattelsessyndrom, eller ME, er fortsatt en gåte for legene. Men et forskerteam i Bergen kan ha kommet et skritt nærmere å si noe om hva sykdommen skyldes.

Kronisk utmattelsessyndrom er en tilstand med unormal anstrengelsesutløst utmattelse som ikke bedres på vanlig måte ved hvile. Det er en alvorlig sykdom med et langvarig forløp, skriver Skandinavias største helsenettsted NHI.no.

Les også: Når den vellykkede fasaden rakner – slik er livet som utbrent


Hovedsymptomet er en vedvarende anstrengelsesutløst utmattelse som fører til en vesentlig svekkelse av funksjon, og som ikke gir seg på vanlig måte ved hvile.

Nå forteller Forskning.no at forskere ved blant annet Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus i en ny studie har funnet forskjeller i blodprøver fra ME-syke og friske.

Les også: 43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

I studien viste det seg at personer med kronisk utmattelsessyndrom, eller ME, hadde annerledes nivåer av en del stoffer som har å gjøre med energistoffskiftet i cellene.

De nye funnene kan tyde på at cellene sliter med å skaffe nok energi hos ME-syke, mener forskerne.

Les også: Farlig stressa eller bare sliten? 10 tegn du må være obs på

– Det vi mener at kan være en forklaring, er at en begrensning i blodgjennomstrømningen ved aktivitet gjør at cellene får for lite oksygen, og at dette setter metabolske spor over tid, sier professor ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen, Karl Johan Tronstad, som har ledet studien.

Hos ME-pasientene fant forskerne såpass omfattende endringer i mønsteret av ulike stoffer at det kan tyde på at det har skjedd noe med pasientenes energistoffskifte.

Les også: Ekspert: Utmattelse rammer de som er sterke og omtenksomme.

Alle forskjellene var ikke felles for de som hadde ME, men noen endringer var vanlige: 67 stoffskifteprodukter viste entydig høyere eller lavere nivå i ME-gruppen. Studien konkluderer med at dette samlet sett tyder på at aminosyrer og fettstoffer ble brukt på en annerledes måte som drivstoff for cellene.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
211FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter