Hjem Forskning Forskning: Økonomiske problemer kan gjøre deg syk

Forskning: Økonomiske problemer kan gjøre deg syk

Pengeproblemer knyttet til alvorlig sykdom: Ny forskning avslører farene.

En ny studie viser en tydelig sammenheng mellom økonomiske problemer og økt risiko for sykdom.

Pengeproblemer kan påvirke helsen din mer enn sorg, ifølge studie

En ny studie fra Storbritannia har avdekket at økonomisk stress kan ha en større innvirkning på helsen enn andre typer kronisk stress, inkludert sorg. Forskerne ved University College London (UCL) og Kings College har funnet at stress knyttet til økonomi er knyttet til langvarige endringer i viktige helsemessige markører, spesielt de som er knyttet til immunforsvaret, nervesystemet og hormonsystemet.

Studien, som er den første i sitt slag, utforsker hvordan ulike typer kronisk stress påvirker helsemarkører hos eldre voksne. Dataene inkluderte nesten 5 000 voksne over 50 år, og resultatene viste at av de seks vanlige stressfaktorene som ble undersøkt – inkludert økonomisk stress, omsorgsansvar, funksjonshemming, sorg, sykdom og skilsmisse – var økonomisk stress forbundet med de mest risikofylte helseprofilene på lang sikt.

Disse helseprofilene ble fastslått ved hjelp av fire biomarkører i blodet: kortisol (et hormon produsert som respons på stress), C-reaktivt protein (CRP) og fibrinogen (immunsystemets reaksjon på betennelse), og insulinvekstfaktor-1 (IGF-1), som er knyttet til aldring og lang levetid.

60% større sjanse for helseproblemer

Deltakerne som rapporterte om generell stress, hadde 61 prosent større sannsynlighet for å tilhøre høyrisikokategorien ved en oppfølging fire år senere. De som kun opplevde økonomisk stress, hadde nesten 60 prosent større sannsynlighet for å vise en høyrisikoprofil fire år senere. For hver ekstra stressfaktor, som skilsmisse, økte sannsynligheten med 19 prosent.

Disse sammenhengene forble signifikante uavhengig av genetikk, sosioøkonomisk status, alder, kjønn eller livsstil.

– Vi fant at økonomisk stress var mest skadelig for biologisk helse, selv om mer forskning er nødvendig for å bekrefte dette, sier epidemiolog Odessa Hamilton fra UCL.

– Dette kan skyldes at denne typen stress kan invadere mange aspekter av livet vårt, og føre til familiekonflikter, sosial eksklusjon og til og med sult eller hjemløshet.

Selv om resultatene ikke nødvendigvis betyr at stress direkte forårsaker langvarige helseproblemer, tyder de på at stress har en betydelig innvirkning på aldring, og at noen former for stress kan ha større fysiske effekter enn andre.

Akutt stress er kjent for å utløse en kaskade av hormonelle endringer i kroppen, noe som øker pustefrekvens, blodtrykk og hjertefrekvens. Immunsystemet reagerer også ved å produsere flere proinflammatoriske molekyler, noe som kan føre til kronisk immunaktivering og forverre fysiske og mentale sykdommer.

– Når immun- og neuroendokrine systemer fungerer godt sammen, opprettholdes homeostase og helsen bevares, forklarer Hamilton og legger til:

– Men kronisk stress kan forstyrre denne biologiske utvekslingen og føre til sykdom.

I den nåværende studien viste økonomisk stress, sorg og langvarig sykdom de største langvarige endringene i immun- og neuroendokrine biomarkører, noe som indikerer en pågående fysisk effekt av kronisk stress.

Selv om fire biomarkører er begrenset i hva de faktisk kan fortelle oss om menneskers helse, gir studien likevel viktig innsikt. Forskere ved UCL konkluderer med at «den synergistiske responsen fra immunsystemet og det neuroendokrine systemet på stress representerer et viktig mål for klinisk intervensjon. Å gripe inn i disse prosessene kan endre sykdomsforløpet.»

Studien ble publisert i tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com