Hjem Nyheter Forskning slår fast: Er du under 40 år har denne vanlige aktiviteten utelukkende negative følger for deg

Forskning slår fast: Er du under 40 år har denne vanlige aktiviteten utelukkende negative følger for deg

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En studie finansiert av Bill & Melinda Gates Foundation konkluderer med at mer enn to teskjeer vin eller to og en halv spiseskjeer øl per dag utgjør en helserisiko for personer under 40 år. Friske voksne over 40 kan derimot oppleve noen fordeler ved å drikke i moderate mengder.

Studien som ifølge TBS News ble publisert i det medisinske tidsskriftet the Lancet i 2022, konkluderer med at det bare er risiko og null helsemessige fordeler forbundet med å drikke alkohol for unge voksne mellom 15 og 39 år.

Samtidig sier studien at på global basis faller nesten 60 prosent av personer som konsumerte risikable mengder alkohol i 2020 inn i denne aldersgruppen. Ifølge Newsweek påpeker forskerne at siden majoriteten av verdens befolkning som konsumerer skadelige mengder alkohol er unge voksne – hovedsakelig unge menn – bør politikere prioritere tiltak for alkoholreduksjon rettet mot disse gruppene.

Forskere slår fast at den anbefalte mengden alkohol for unge er litt mer enn en tiendedel av en standard enhet. Alt utover denne grensen utgjør helserisiko. Studiens funn antydet at alkoholinntak utgjør helserisiko for under 40 år allerede etter rundt to teskjeer rødvin eller to og en halv spiseskje øl.

Forskerne fant imidlertid at for personer over 40 år kunne det å innta alkohol hver dag kunne gi enkelte helsemessige fordeler, som redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, hjerneslag og diabetes. Dette forutsetter imidlertid at man ikke har noen underliggende helseproblemer, og begrenser seg til svært beskjedne mengder.

Studien er en del av Global Burden of Disease-studien (GBD) som har pågått siden 1990. GBD-studien bruker data fra 204 land og regnes blant de mest omfattende for å forstå de endrede helseutfordringene rundt om i verden.

– Vårt budskap er enkelt: Unge mennesker bør ikke drikke, men eldre mennesker kan ha nytte av å drikke små mengder, sier professor i helsemetrik Emmanuela Gakidou ved University of Washington School of Medicine om studien.

Hun erkjente samtidig at denne anbefalingen kanskje ikke er helt realistisk, men la vekt på at det er viktig at folk tar informerte beslutninger om alkoholens innvirkning på helse.

Studien gjenspeiler funn fra enkelte tidligere studier som har konkludert med at det ikke finnes noe «trygt nivå» når det kommer til alkoholforbruk. I 2021 konkluderte forskere fra Oxford University at det i forhold til hjernehelse ikke finnes noen trygg dose alkohol. I tillegg viste en irsk studie publisert i 2022 konkluderte med at alkohol kan utgjøre større risiko for hjertet enn tidligere antatt. 

Hvorfor det er et skille rundt 40-årsalderen kommer ikke frem av omtalene av studien, og flere har stilt seg skeptiske til konklusjonen. Tony Rao ved King’s College i London påpeker at alkoholrelaterte dødsfall og sykehusinnleggelser som følge av alkoholkonsum i England de siste 15 årene har økt kraftigere for de over 55 enn for noen andre aldersgrupper.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com