Hjem Forskning Forskning: Søvn kan motvirke depresjon

Forskning: Søvn kan motvirke depresjon

B-mennesker har dobbelt så stor risiko for å rammes av depresjon som A-mennesker.

Tidligere studier har vist at hvilken kronotype du har, er med på å påvirke hvor stor risiko du har for å utvikle depresjon. VG skriver at resultatene da har vist at B-menneskene har dobbelt så stor risiko som A-mennesker for å rammes av depresjon.

Men, nå har amerikanske forskere funnet ut av hvor lite som faktisk skal til for å redusere denne risikoen for B-menneskene.

I studien som er publisert i tidsskriftet JAMA Peer-Reviewed Medical Journal fant forskerne ut at for hver time tidligere søvnmidtpunktet ditt er, reduserer du risikoen for depresjon med rundt 23 prosent: Det betyr på samme tid at hvis du klarer å få søvnmidtpunktet ditt til å bli to timer tidligere, reduseres risikoen for depresjon med hele 40 prosent.

Relatert: 7 tips når babyen saboterer nattesøvnen
Relatert: Forsker: Kvinner trenger mer søvn enn menn

Professor ved institutt for psykolog ved NTNU, Ingvild Saksvik-Lehouillier forklarer at midtpunktet på søvnen er punktet på midten fra når du legger deg, til du står opp.

– Dette har ingenting med hvor dyp søvnen er i løpet av natten. Søvnmidtpunktet vil si at hvis du legger deg rundt midnatt og står opp klokken 8 om morgenen, er søvnmidtpunktet ditt klokken 4 om natten, sier hun til avisa.

Relatert: Slet med søvnløshet i 16 år – slik knakk han søvnkoden
Relatert: Vil du gå ned i vekt? Da bør du få nok søvn

Å sove er svært viktig for vår generelle helse. En balansert søvn hjelper oss til å holde oss friske, ha energi gjennom hele dagen, og vi føler oss lykkelige når vi kjenner at kroppen har fått nok søvn. På den motsatte side så kan søvnmangel forårsake angst, depresjon, dårligere helse og lavt energinivå.

Forskerne i den nye amerikanske studien kom fram til at selv om du sover like mange timer hver natt, er det fortsatt gunstig å legge seg tidligere for så å stå opp tidligere, for å redusere risikoen for depresjon.

Og forskerne peker på flere årsaker til at risikoen reduseres: Blant annet blir A-menneskene i større grad enn B-menneskene eksponert for sollys.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com