Hjem Helse Ekspert: Derfor bør ikke barn under 6 år spise riskaker

Ekspert: Derfor bør ikke barn under 6 år spise riskaker

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det svenske mattilsynet (livsmedelsverket) advarer mot å gi barn riskaker. I følge SVT Nyheter har de har utført en undersøkelse av 102 risprodukter og er bekymret for det høye innholdet av det kreftfremkallende stoffet arsenikk

Emma Halldin Ankarberg er toxiolog i det svenske mattilsynet. Hun forklarer til SVT:

«Vi visste at det fantes arsenikk i ris. Det vi nå kan konkludere med er at visse produkter på markedet har et ganske høyt innhold. Blant annet så gir vi råd om at barn under seks år ikke bør spise riskaker.«

Også voksne som spiser mye ris, da mer enn syv ganger i uken, bør vurdere å kutte ned på inntaket.

Barn under 6 år bør ikke spise riskaker. Foto: Pixabay

«Dersom man spiser veldig mye ris så er det bra om man forsøker å minske inntaket. Om man spiser ris noen ganger i uken, så trenger man ikke å bekymre seg», forteller Emma Halldin Ankarberg.

Arsenikk og ris

Arsenikk er kreftfremkallende og finnes både naturlig i bergarter og i grunnvann. Når ris vokser, tar det opp og binder arsenikk.

Store inntak eller eksponering av arsenikk kan gi kreftsvulster i hud, lunger, urinblære, lever, nyrer og prostata. Kronisk eksponering av uorganisk arsenikk kan også gi mange andre uønskede helseeffekter som Hjerte- og karsykdommer, leverskader, kronisk hoste og diabetes.

I løpet av de siste årene har man funnet forekomster av uorganisk arsenikk i ris og risprodukter. Konsentrasjonen av arsenikk i ris varierer i stor grad, mye avhengig av ristype.

Kilde: Karolinska Institutet

Vi vil i alle fall følge svenskenes råd om ikke å gi riskaker til barn under seks år. Del gjerne saken videre med andre småbarnsforeldre.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com