torsdag, februar 27, 2020
Forskning Forskning viser at nattarbeid gir økt risiko for kreft

Forskning viser at nattarbeid gir økt risiko for kreft

-

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som har satt sammen en ekspertgruppe med forskere fra 16 land. De konkluderer med at nattarbeid øker risikoen for kreft.

«Dette er det nærmeste vi kan komme å kunne fastslå at nattarbeid gir kreft», sier seniorforsker Johnni Hansen ved Kræftens Bekæmpelse i Danmark til Fagbladet 3F.

Ekspertgruppen har bestått av 27 forskere fra 16 land. De har gått gjennom gjennom tidligere forskning om mulige sammenhenger mellom nattarbeid og kreft. Resultatet er publisert i tidsskriftet The Lancet Oncology. Det skriver Sykepleien.

Rammer også menn

En liknende gruppe har også tidligere sett på sammenhengen mellom nattarbeid og kreft. I 2007, kom en gruppe frem til den samme konklusjonen.

«Men den gang gjaldt det kun kvinner og brystkreft. Nyere forskning tyder på at nattarbeid også kan gi prostatakreft og kreft i tykk- og endetarmen. Dermed er menn som jobber om natten også kommet med i risikogruppen», sier Hansen.

Handler om forstyrret døgnrytme

Sammenhengen mellom nattarbeid og kreft handler visstnok ikke om mangel på søvn. Men om forstyrrelse av døgnrytme og lyspåvirkning om natten.

jobbe natt
Mange yrker krever at man jobber natt. Det kan øke risikoen for kreft. Foto: Canva

«Fra naturens side er vi biologisk innrettet til å stå opp når det er lyst og gå i seng når det er mørkt. Lys om natten narrer hjernen vår til å tro at det er dag», sier Hansen.

«Problemet er at cellene våre hovedsakelig blir gjenoppbygd og reparert om natten. Dersom leveren tror at det er kveld, og andre organer tror at det er dag, blir det kaos i kroppen. Det kan være en av forklaringene på hvorfor nattarbeid sannsynligvis gir kreft», sier han videre.

14 prosent jobber natt

Ifølge Sykepleien, viser tall fra Statistisk sentralbyrå at rundt 4 prosent av alle ansatte i alderen 15 til 75 år i Norge, jobber regelmessig om natten, mens ytterligere 10 prosent jobber om natten av og til,.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...