in ,

Forskning viser: Krabber og hummer føler smerte – Du koker dem vel ikke levende?

hummer

En studie fra London School of Economics viser at krabber, hummer og blekksprut opplever smerte. Den uavhengige undersøkelsen ble bestilt av den britiske regjeringen.

Etter denne konklusjonen vil dekapoder, en orden av krepsdyr, blekkspruter og en klasse bløtdyr falle inn under dyrevelferdsloven i Storbritannia, ifølge The Varsity. Den britiske regjeringen kunngjorde i november at blekkspruter, krabber og hummer vil bli anerkjent som levende vesener ved lov.

Det betyr at dyr som blekksprut, blekksprut, krabber og hummer ikke lenger kan tilberedes levende i Storbritannia.


Koking av disse dyrene levende, hovedsakelig hummer og krabber, er «normal» på mange restauranter rundt om i verden. Men det er allerede forbudt i blant annet Norge, Sveits og New Zealand.

Forskningsresultatene ble definert ved å bruke åtte overordnede kriterier. Det endelige målet var å se om skapningene har «kapasitet til å ha følelser, slik som følelser av smerte, nytelse, sult, tørste, varme, glede, komfort og begeistring.» Kriteriene så på fenomener som om skapningene hadde refleksreaksjoner på smerte, om de ville tilpasse atferden for å unngå ubehagelige opplevelser, eller om de engasjerte seg i selvbeskyttende refleksatferd som å gni et skadested for å lindre smerten fra det.

Gjennomgangen fra LSE konkluderte med at en tilstrekkelig mengde av de listede kriteriene ble oppfylt av en rekke dyr som blekkspruter, krabber, hummer og reker.

Hva gjør du med hummeren?

I Norge er det forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra dette forbudet for krepsdyr. Det er blant annet pga. reker som det i praksis er umulig å avlive en og en, kan man lese på Mattilsynets nettside.

Hummer skal derimot aldri kokes levende og bør avlives før koking. Dette kan man blant annet gjøre ved å kløyve hodet med en kniv. Da skal man treffe en punkt som er samlingspunktet for sentralnervene. På Godfisk.no får du dette godt beskrevet og illustrert.

– Vi anbefaler at de som kjøper hummeren i butikk, får dem avlivet der av profesjonelle som kan dette, skriver Mattilsynet.

Du skal ikke koke hummeren levende!

Hva med krabben?

For krabbe gjelder ikke de samme reglene som hummer. Her er hovedregelen at krabbe skal bedøves før koking.

Hvordan krabben bedøves er beskrevet i detalj på Mattilsynets sider, der de også kommer med denne påminningen;

– Og husk at det er forbudt å brekke av klørne på levende krabber!

Selv om mange gjerne er klar over at både hummer og krabber føler smerte, så henger det nok fremdeles igjen at mange koker disse levende. Del gjerne artikkelen slik at flere blir klar over reglene rundt dette!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Mathias (18) døde – Nå deles familiens advarsel av tusenvis

julian lennon

Til ære for Ukraina synger John Lennons sønn sin fars klassiker for første gang – rører oss til tårer