Hjem Forskning Forstyrrelser i senenes døgnrytme kan gi belastningsskader

Forstyrrelser i senenes døgnrytme kan gi belastningsskader

Forskerne er på sporet av et kommunikasjonssystem mellom celler og vev som kan hjelpe til med å oppdage belastningsskader tidligere.

Belastningsskader er kjent og fryktet både blant de som trener og de som arbeider i yrker med tunge løft.

Nå har en dansk forskergruppe kommet på sporet av et kommunikasjonssystem mellom celler og vev som kan lære oss å forstå hvordan vi kan identifisere belastningsskadene tidligere i prosessen. Dette skriver Forskning.no

De små cellene i senevevet sitter fast og holdes atskilt av veldig tett bindevev. Cellene trenger derfor en budbringer for å sende meldinger til hverandre. De danske forskerne har funnet ut at det går bitte små ballonglignende «postbud», bobler som kalles vestikler, mellom cellene i senevevet. De leverer proteiner som hjelper til med å rydde opp i senevevet etter en lang dag med belastning. Det blir levert ulike typer proteiner til ulike tider av døgnet.

Resultatene tyder også på at omtrent 3–5 prosent av proteinene i senevevet blir brutt ned eller i hvert fall går litt i stykker hver dag når vi er aktive. De resterende 95 prosentene får lov å ligge som de er og må tåle belastningen.

Forskernes hypotese er at hvis det ikke blir ryddet opp i de 3–5 prosentene så kan senen bli overbelastet.

Du kan se senevevet som et møtelokale som blir rotete om dagen, forklarer seniorforfatter for den nye studien, professor Michael Kjær, til Forskning.no

– Om natten kommer rengjøringsfolkene og sørger for at det blir ryddet opp i de 3–5 prosentene av senevevet som er brutt ned i løpet av dagen slik at kontoret – altså senevevet – er rent til morgendagens strabaser. Så starter alt forfra, forklarer Kjær, som er professor og leder av institutt for idrettsmedisin, avdeling for Ortopædkirurgi ved Bispebjerg Hospital i Danmark.

Hvis døgnrytmen i senen blir forstyrret, blir det ikke ryddet skikkelig opp i de 3–5 prosentene av proteinene som blir brutt ned i løpet av dagen. Det er fortsatt ikke helt klart hva som skaper uorden i dette «ryddesystemet». Forskerne tror det kan hende at flere prosesser i senevevet må holdes separert, eller at en prosess kanskje må være ferdig før en annen kan starte.

– Hypotesen er at når senen blir overbelastet, kommer det enten flere av disse små boblene, eller så kommer det en sterkere suppe for å prøve å rydde opp i det som den fysiske aktiviteten har slitt ned. Men hvis ikke det kan følge med, så går døgnrytmen og reparasjonen litt fløyten, sier Kjær.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com