Hjem NyheterTruecrime Forsvant på to-årsdagen sin – over 40 år etter er saken fortsatt et mysterium

Forsvant på to-årsdagen sin – over 40 år etter er saken fortsatt et mysterium

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Katrice Lee forsvant på toårsdagen sin, den 28. november 1981. Saken er fortsatt uløst.

Katrice Lee ble født 28. november 1979 på British Military Hospital i Rinteln, Vest-Tyskland. Hun bodde sammen med foreldrene Richard og Sharon og søsteren Natasha i Paderborn. The Sun forteller at familien bodde i Tyskland da faren til Katrice var stasjonert som soldat ved den britiske hærens base nær Paderborn.

Til tross for at Katrice aldri hadde bodd noe annet sted enn Tyskland, kunne hun kun snakke engelsk.

Det var da toåringen var på kjøpesenteret NAAFI i Schloß Neuhaus og handlet inn til bursdagen sin sammen med foreldrene og tanten Wendy det katastrofale skjedde.

Julehandelen var allerde i gang og det var travelt på senteret. Katrice nektet å bli sittende i handlevognen, og ble hun båret rundt på supermarkedet av mamma Sharon.

Sharon skulle bare hente en liten ting, og satte den lille jenta ned ved kassen. Da hun et øyeblikk etter var tilbake – var datteren borte. Sharon trodde først at Katrice hadde prøvd å følge etter henne den korte veien opp langs midtgangen, men hun var ingen steder å se. Dermed gikk alarmen.

Trodde først jenta hadde druknet

Britisk militærpoliti samarbeidet med sivilt tysk politi. Elven Lippe gikk like utenfor kjøpesenteret. Siden barnet var søkk borte antok både militært og sivilt politi at toåringen hadde falt i elva og druknet. Men det ble aldri funnet noen kropp.

Katrice Lee forsvant sporløst i 1981.

Tysk politi ville ikke gå ut i mediene med en etterlysning. Derfor gikk det seks uker før forsvinningssaken ble omtalt i mediene.

Ettersom de aldri fant den lille jenta i elva, gikk politiet bort fra antagelsene om at hun hadde druknet. Nå ble teorien at noen hadde bortført Kartice, og at hun muligens ble oppdratt av en annen familie, et eller annet sted i Europa, og er uvitende om sin sanne identitet.

Slo til mot en adresse i Swindon

38 år etter at Katrice forsvant, den 24. september 2019, tok saken en ny vending. Millitærpoliti arresterte en mistenkt i den engelske byen Swindon, langt unna kjøpesenteret.

Etterforskere gravde opp mannens hage. Her fant de en liten svart pakke.

– Det så ut som en slags veske. De stoppet i en time og fortsatte deretter å grave til langt på natt, fortalte en av naboene til the Sun.

For Katrices faren, Richard Lee, som var 69 år gammel da pågripelsen skjedde, veltet hele saken opp igjen.

– Vi vil alle ha svar, vi har vært til helvete og tilbake i løpet av disse årene. Denne arrestasjonen bringer selvfølgelig det hele tilbake og får det til å føles ferskt. Som med foreldre til savnede barn, ønsker vi en lykkelig slutt. Det blir kanskje tilfellet, men vi håper bare vi får svar, sa Richard Lee til the Mirror.

Mannen ble imidlertid sluppet fri, uten at det ble tatt ut noen siktelse.

Flere tips kom inn 20 år etter

Det ble aldri funnet noen spor etter Katrice da saken ble etterforsket for første gang i 1981. I 2000 ble saken gjenåpnet, etter at politiet hadde brukt datateknologi for å lage et bilde av hvordan hun antagelig ville se ut som 21-åring.

Da saken ble gjenåpnet fikk politiet henvendelser fra personer som ikke hadde blitt avhørt under den opprinnelige etterforskningen. En ung mann som hadde stått bak Lee i kassa var blant vitnene som meldte seg.

Slik tror politiet at Katrice ville se ut i en alder av 39 år. Foto: PA:Press Association

I tillegg fikk politiet en henvendelse fra en kvinne som fortalte at mannen som var kjæresten hennes på tidspunktet Katrice forsvant, og som hadde vært i det samme regiment som Katrices far, hadde tilstått at han hadde myrdet et barn. Da politiet konfronterte mannen med dette, nektet han. Eks-kjæresten som hadde tipset politiet døde kort tid etter.

Da BBC omtalte Katrices forsvinning på tv-programmet «Missing Live» i 2008, og viste et datagenerert bilde av hvordan hun ville se ut som 29-åring, fikk poliet inn tips om mulige observasjoner. Richard Lee mottok også en anonym telefon der kvinnen i den andre enden tipset han om at han skulle lete etter datteren sin i Frankrike.

I 2017 friga politiet en tegning av en mann de mener er ansvarlig for kidnappingen av Katrice. Øyenvitner har hevdet de så en mann bære et lite barn som de så satte inn i en bil i området der toåringen forsvant.

Katrice er fortsatt ikke funnet. Det er heller ikke klart hva som har skjedd med henne – om hun lever et eller annet sted og ikke er klar over sin opprinnelige identitet, eller om hun er død.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com