Partene i meklingen mellom SAS og pilotforeningene i SAS hadde opprinnelig frist lørdag klokken 11 for å komme frem til en enighet. En liten halvtime etter at fristen var gått ut dukket partene opp med en oppdatering.
Etter uker med mekling har meklerne, sammen med SAS og SAS Scandinavias pilotforeninger, besluttet at streiken som var varslet av pilotforeningene utsettes til 4. juli klokka 12.01.
«SAS hilser meklernes avgjørelse velkommen da det fortsatt er selskapets klare mål å komme til enighet og unngå streik», sier selskapet i en pressemelding.
RELATERT: SAS innfører forebyggende tiltak for å kunne hjelpe kundene sine i tilfelle pilotstreik
Forhandlingssjef Marianne Hernæs i SAS møtte pressen utenfor Næringslivets hus i Stockholm, der forhandlingene har pågått. Hun ønsket ifølge E24.no ikke å uttale seg om hva som foregår inne i meklingsrommet.
– Vi holder nok på utover ettermiddagen, og så gir vi oss, sier hun ifølge E24 om lørdagens forhandlinger.
Rammer 45.000 reisende daglig
Hærnes kom ifølge Dagbladet også med en klar beskjed til alle passasjerer som nå går noen usikre dager i vente:
– SAS beklager denne situasjonen som vi er i, men vi forsøker alt vi kan for å redde denne sommerferien, sier Hærnes.
NRK skriver at en storstreik blant SAS-pilotene ifølge nyhetsbyrået TT vil ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig. Analytikere har anslått at en streik vil koste SAS 80–100 millioner kroner. Hver dag.
– SAS-pilotene har lenge forsøkt å komme til enighet med SAS om en avtale, og vi gjør det vi kan for å finne en løsning. Vi gjør alt vi kan for å unngå å ramme passasjerene våre, og fortsetter derfor å mekle på overtid. SAS-pilotene kjemper for prinsipielle arbeidstakerrettigheter og trygghet for jobbene våre, sier leder for SAS-pilotene i Norge, Roger Klokset.
Dette er stridens kjerne
I stedet for å hente inn 450 piloter som ble oppsagt under pandemien, har SAS ansatt piloter i to nye datterselskaper: SAS Link og SAS Connect.
Flygerforbundet mener disse har dårligere betingelser enn pilotene i SAS, fordi selskapene ikke er bundet av de samme tariffavtalene som SAS.
– Vi mener at det er et skamløst brudd på den skandinaviske modellen. Det er det vi står opp for. Og det er det som gjør at vi er villig til å betale dyrt, sier Klokset til VG.