in

Fotballpresident Lise Klaveness ga Fifa så hatten passet – talen hennes går verden rundt

lise klaveness

Fotball-president Lise Klaveness rettet hardt skyts mot Fifa-toppene. Talen går verden rundt.

Under det ekstraordinære fotballtinget i fjor ble det bestemt at Norges fotballpresident skal rette kritikk mot Fifa for tildelingen av VM til Qatar.

Hun fikk fem minutter til å tale sin og Norges sak. Hun åpnet talen som du kan se i sin helhet i videoen nederst med å fortelle om fotballens betydning for henne selv, og konkluderte med at


– Noen ganger er fotball det eneste felles språket.

Deretter rettet hun hardt skyts mot Fifa.

– Fotball kan inspirere til drømmer og bryte ned barrierer, men som ledere må vi gjøre det som er riktig, til de høyeste standarder, begynte hun talen med ifølge Independent som bare er en av svært mange medier internasjonalt som har viet spalteplass til den norske fotballpresidenten.

– I 2010 ble verdensmesterskap tildelt på uakseptable måter og med uakseptable konsekvenser, sier Klaveness ifølge TV 2.

Under talen snakket Klaveness om viktige elementer hun mener ikke ble tatt hensyn til da Qatar ble tildelt mesterskapet.

– Menneskerettigheter, likeverd, demokrati og kjerneverdiene i fotball var ikke med i startelleveren før mange år seinere.

– Disse universale rettighetene ble presset ut på banen som innbyttere, mye takket være stemmer fra utsiden.

Klaveness tok opp uakseptable kår for fremmedarbeiderne som har bykket anleggene der det skal arrangeres VM. Hun krever at de som ble skadet og familiene til de som døde i arbeidsulykker må tas vare på.

– Det er ikke rom for arbeidsgivere som ikke sikrer friheten og sikkerheten til VM-arbeidere. Det er ikke rom for ledere som ikke kan være vertskap for damefotball. Det er ikke plass for verter som ikke kan garantere for sikkerheten og respekten til LHBTQ+-folk som kommer til dette som er drømmenes teater.

Dersom man googler «Lise Klaveness» kommer står overskriftene fra internasjonale medier i kø.

NRK oppsummerer noen av oppslagene: «Norges fotballsjef vekker raseri for kritikk av Fifa, Qatars VM», skriver amerikanske Washington Post, mens britiske The Independent leverer følgende tittel på sin sak: «Fifa skjelt ut i fordømmende tale fra norsk fotballpresident.»

Det tyske magasinet Der Spiegel mener Klaveness forstyrret «Infantino-showet». De skriver: «På Fifa-kongressen i Doha hyllet president Gianni Infantino nok en gang VM-vert Qatar og unngikk å bruke ordet «krig» i forbindelse med Ukraina. En kvinne viste ham hvor grensen går».

Den irske frilansjournalisten Philip O-Connor som har dekket større sportsbegivenheter de siste 20 årene sier at «Verden holder på å lære seg navnet til Lise Klaveness, og om noen kan forandre fotballen til det bedre, så er det henne».

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm

Truls Svensen gikk til topps i prestisjetung internasjonal kåring: – Skulle bare mangle, sier Truls

10 ting du neppe visste om gulrøtter