Hjem Reklame Fotturer i fjordenes land: Tips for å utforske Norge på en trygg måte

Fotturer i fjordenes land: Tips for å utforske Norge på en trygg måte

Norges landskap, fylt med fantastiske fjorder, fjell og pittoreske daler, er et paradis for turgåere. Landets uforutsigbare vær, utfordrende terreng og skredfare utgjør imidlertid en risiko for selv de mest erfarne eventyrerne. 

Enten du planlegger en tur til Jotunheimen nasjonalpark eller en fottur gjennom Trolltunga for å kose deg skikkelig, må du være godt forberedt. 

Her er tre ting du bør tenke på før du legger ut på tur i fjordenes land.

Planlegg ruten og sjekk været

Først og fremst er en av de enkleste og viktigste måtene å være trygg på tur på å planlegge ruten på forhånd og sjekke værmeldingen. Været her er uforutsigbart, med værforhold som endrer seg veldig raskt, spesielt i fjellene.

Sørg for at du gjør grundige undersøkelser om ruten du planlegger å gå. Ta følgende i betraktning:

  • Mengde dagslys: De beste månedene for fotturer er sannsynligvis i sommermånedene når temperaturene er høyere og dagene er lengre. Legg ut i god tid for å unngå å bli for kald eller gå deg vill i mørket.
  • Vanskelighetsgrad og kondisjonsnivå: Test kondisjonsnivået ditt før du velger turrute. Hvis du overvurderer hva du kan gjøre, vil du mest sannsynlig sette deg i fare.

Å bruke sunn fornuft er den beste måten å være trygg på tur. Hvis du ikke er den beste navigatøren, kan du reise med en venn som er en erfaren turgåer eller bli med i en turgruppe. Det er ikke den beste ideen å reise alene, spesielt hvis du er uerfaren. 

Pakk riktig utstyr og forsyninger

En annen nøkkel til å være trygg på tur er å pakke riktig utstyr og forsyninger. Sørg for å skreddersy utstyret ditt til været og årstiden du skal på tur i. Når du pakker sekken, er det best å pakke for mye enn for lite. I tillegg til rikelig med mat og drikke er det lurt å pakke følgende:

Vandrestøvler

For det første, sørg for at du har solide, vanntette tursko med godt grep og ankelstøtte. Når du kjøper et par fritidssko til dame eller herre, sørg for at du har rundt en halv tomme plass bak i støvelen. Foten skal ikke skli når du har på deg støvelen, men det skal være litt plass foran til tærne.

Kart og kompass

Det er en god idé å ta med kart og kompass, selv om du har en GPS-enhet for hånden, for å navigere. Forbered deg på alle muligheter, inkludert at GPS-enheten går i stykker under turen. Hvis du ikke allerede kan det, bør du lære deg å bruke kart og kompass før du legger ut på en lang tur, det kan redde livet ditt. 

Førstehjelpsutstyr

Forbered deg på eventuelle skader som kan oppstå underveis. Et førstehjelpsskrin bør inneholde følgende nødvendigheter:

  • Antiseptiske våtservietter/krem
  • Diverse bandasjer\
  • Gasbind i forskjellige størrelser
  • Medisinsk tape
  • Ibuprofen (eller annen foretrukket smertestillende medisin)

Hodelykt

Spesielt om vinteren, når dagslyset er kortere og nettene lengre, trenger du en lyskilde for å navigere i mørket. Hodelykter er et godt alternativ, siden de gir deg frie hender mens du går og slår leir, og husk alltid å ta med ekstra batterier slik at du ikke strander i mørket på turen. 

Når du velger klær, er ull sannsynligvis det beste materialet å bruke. Dette er fordi det har utmerkede temperaturregulerende egenskaper sammenlignet med bomull eller polyester. 

Følg grunnleggende sikkerhetsregler og etikette

I Norge har du allemannsrett, noe som ikke bare betyr at du har rett til å vandre i utmark, men også rett til å tenne bål. Med allemannsretten er de eneste grunnleggende reglene turgåere må følge, regler om sikkerhet og etikette. Allemannsretten i Norge gir turgåere privilegier og støtter landets eventyrlyst. 

Hold deg alltid på merkede stier og unngå å gå utenfor stiene, da dette kan være farlig og skade sårbare økosystemer. Prøv alltid å vandre i gruppe, hold dere sammen og hold øye med hverandre. Hvis du ikke har noe annet alternativ enn å gå alene, bør du gi noen beskjed om ruten din og forventet ankomsttid.

Vær oppmerksom på omgivelsene og se etter farer som løse steiner eller ustabilt terreng. Hvis du støter på ville dyr, gi dem god plass og unngå å forstyrre dem. 

Avsluttende tanker

Fotturer i Norge kan være en reise for livet hvis du tar de riktige grepene for å være trygg. Det er så mye natur å gå ut og utforske. Det er ikke så vanskelig å holde seg trygg hvis du pakker riktig utstyr, respekterer omgivelsene og holder hodet kaldt.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com