in

Fra 2019 øker NRK-lisensen

Tidligere i år ble det kjent at NRK ønsker å øke lisensen fra 2019. 

I følge Dagens Næringsliv var ønsket til NRK å øke lisensen med 75 kroner for hver husstand neste år. Det vil si at man årlig må betale 3054 kroner.

I dag blir statsbudsjettet lagt frem, og regjeringen foreslår en noe mindre økning. Deres forslag er i følge Dagbladet at lisensen økes med 61 kroner.


Dette betaler du 

I 2010 betalte nordmenn 2434 kroner (inkludert moms) i året for NRK-lisensen. I 2019 betaler man 2970 kroner, mens forslaget til NRK innebærer en årlig sum på 3054 i 2019. Regjeringens forslag tilsvarer 3040 kroner i året.

Alle som eier et TV i Norge må betale denne særskatten som formelt heter kringkastingsavgiften, mens som oftest blir omtalt som NRK-lisensen.

Så mye tjener NRK og Staten 

I følge Dagens Næringsliv vil norske hjem totalt betale inn rundt 6 milliarder i denne skatten for 2018. Staten får 12 prosent av summen i moms, noe som tilsvarer 540 millioner kroner, mens NRK sitter igjen med rundt 5,4 milliarder kroner.

Med dagens forslag fra NRK vil kanalen få inn 5,5 milliarder kroner i lisenspenger for 2019.

Fra 2019 øker NRK-lisensen. Foto: Pixabay

«NRK skal fortsette arbeidet med effektivisering, men over tid vil en inntektsutvikling som ikke følger pris- og lønnsutviklingen svekke NRKs evne til å møte den stadig sterkere konkurransen, der de kommersielle norske og globale medieselskapene øker inntektene», skriver kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, ifølge Dagens Næringsliv.

Tidligere har Stortinget gått inn for å erstatte kringkastingsavgiften. Men det er i så fall ikke bestemt hvilke nye avgifter som da skal ta inn de tapte midlene.

Hva mener du om NRK-lisensen vi har her i landet? Er det greit med en økning eller vil du har den totalt fjernet? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

skoletoalett

Elevene tilgriset speilene på skolen – Da fikk vaktmesteren en genial plan

Løven Mufasa fikk kappet av ansikt og poter – tjuvjegere gikk berserk i viltreservat