Hjem Nyheter Fra nyttår kan uforsikret elsparkesykkel ende med millionkrav

Fra nyttår kan uforsikret elsparkesykkel ende med millionkrav

Fra 1. januar krever myndighetene at alle private elsparkesykler skal ha ansvarsforsikring for motorvogn. Bare elsparkesykler som har maksimal fart 20 km/t lar seg forsikre.

Allerede i sommer ble elsparkesykler omklassifisert til liten elektrisk motorvogn av samferdelsmyndighetene.

Fra nyttår må også alle privateide elsparkesykler, ståbrett og lignende ha lovpålagt ansvarsforsikring for motorvogn, på lik linje med biler, busser og traktorer. Det har Samferdselsdepartementet bestemt.

Elsparkesykler som ikke oppfyller de tekniske kravene, blant annet om maksfart på 20 km/t, er verken lov å bruke eller forsikre. De må dermed parkeres for godt.

Relatert: Strengere for elsparkesykler: Du kan miste lappen ved promillekjøring og må ha ansvarsforsikring

Krav om hastighetssperre

– Alle elsparkesykler må ha hastighetssperre, slik at den ikke kan kjøre over tillatt hastighet med motorkraft. Sperren skal i utgangspunktet være der fra produsent, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If

Kravet til hastighetssperre er ikke oppfylt hvis du kan endre maksimal hastighet via en bryter, forskjellige moduser eller en app. Det går frem av de tekniske kravene fra Statens vegvesen.

– Jeg kjenner til at på en del elsparkesykler er det mulig å få gjort fysiske endringer hos forhandler eller produsent etter kjøp for å møte kravet. Men det gjelder slettes ikke alle, sier Clementz.

Han anbefaler alle som eier en elsparkesykkel eller et ståbrett til å sette seg godt inn i de tekniske kravene til slike kjøretøyer hos Statens vegvesen. 

Les også: «Bettan» raser på Instagram: – Folk driter i oppdragelse!
Les også: Lovlig å selge – ulovlig å bruke

Uforsikret elsparkesykkel kan ende med millionkrav

Lovpliktig ansvarsforsikring for motorvogn dekker skade som elsparkesykkelen gjør på personer, også på deg som fører. Den dekker også skader på ting, for eksempel andres kjøretøy, bygninger og gjenstander.

Dersom man blir tatt uten lovpålagt ansvarsforsikring på elsparkesykkelen kan politiet ilegge en straffereaksjon.

Man må betale erstatningen fra egen lomme dersom kjøretøyet man kjører på en elsparkesykkel som ikke er forsikret og har gjort skade.

Ved store, omfattende skader og personskader, for eksempel en alvorlig hodeskade, kan man bli skyldig et tosifret millionbeløp. Skulle man selv bli skadet som fører av et uforsikret kjøretøy, får man ingen erstatning ved skade.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com