søndag, oktober 24, 2021

Frankrike varsler sjokkrapport: 3000 pedofile i kirkens tjeneste siden 1950

Mest lest nå

Tirsdag kommer rapporten fra den uavhengige granskningskommisjonen om  overgrep i den katolske kirken i Frankrike.

Rundt 3000 pedofile har operert i den franske katolske kirke siden 1950, uttaler lederen for den uavhengige granskningskommisjonen til nyhetsbyrået AFP.

Det var VG som først formidlet nyheten i Norge.


– Dette kommer til å bli eksplosivt, sier et anonymt medlem av kommisjonen til AFP.

Kommisjonens undersøkelser har ifølge nyhetsbyrået avdekket at mellom 2900 og 3200 pedofile prester eller andre medlemmer av kirken har operert i tiden etter 1950. Kommisjonsleder Jean-Marc Sauve legger til at dette er «et minimumsestimat».

Kommisjonens rapport skal offentliggjøres tirsdag. Den er basert på 2 1/2 års undersøkelser av kirke-, retts- og politiarkiv, samt intervjuer med vitner.

Sauve sier videre at rapporten er på 2500 sider, og at kommisjonen både har forsøkt å tallfeste antall lovbrytere og antall ofre.

Tilbake til 50-tallet

Den uavhengige granskingskommisjonen ble nedsatt i 2018 av biskopenes forening CEF, som en respons på utallige skandaler som har rystet den katolske kirken både nasjonalt og internasjonalt.

Kommisjonen består av 22 juridiske eksperter, leger, historikere, sosiologer og teologer og fikk til oppgave å etterforske anklager om pedofili helt tilbake til 1950-tallet.

Biskop Eric de Moulins-Beaufort, som er leder for CEF, uttalte nylig at han fryktet at rapporten vil avdekke «skremmende tall».

Den katolske kirke har i en årrekke vært i hardt vær etter at den ene pedofili-skandalen etter den andre har rammet kirken.

Pave Frans’ forgjenger, Pave Benedikt XVI, uttalte ifølge NRK i 2012 at den katolske kirke trenger en «gjennomgående fornyelse» for å unngå at barn blir misbrukt i fremtiden.

– Det at ofrenes sår leges må være det viktigste i det kristne samfunnet, og det må gå hånd i hånd med en gjennomgående fornyelse av Den katolske kirke, sa Benedikt.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter