Hjem Dyr Fraråder meiseboller og annen fuglemat med plastnetting: Kan være dødelig

Fraråder meiseboller og annen fuglemat med plastnetting: Kan være dødelig

Snart er det tid for å sette ut mat til småfuglene igjen. Meiseboller er populære og enkle å henge opp. Men ifølge NRK går Dyrebeskyttelsen ut og advarer: De velkjente grønne plastnettene kan i verste fall være en dødsfelle for en sulten liten fugl.

– Jeg tror ikke det finnes tall på dette, men vi vet uansett at det forekommer. Både at fuglene hekter seg fast i nettene og at de kan skade tungene sine når de spiser. Det kan være dødelig, sier rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge, Eva Hustoft, til NRK.

Hustoft er utdannet dyrepleier og naturforvalter. Hun anbefaler meiseboller uten plastnett.

– Det er et annet aspekt som er mye mer alvorlig. Når de spiser, kan de plukke med seg plasten i form av mikroplast, som ender opp i magen til fuglene. Det er ikke bra, sier biolog Jan Wasmuth.

Dette er ikke første gang Dyrebeskyttelsen fraråder meiseboller med plastnetting rundt. I 2019 la Dyrebeskyttelsen i Bodø ut et innlegg på Facebook hvor de skrev:

«Nettingen på meiseboller kan lett skade fuglene 🐦

Meiseboller er god og næringsrik mat, så heng det gjerne ut, men ta av nettingen før disse henges opp. Det finnes også egne beholdere for meiseboller»

Nettingen på meiseboller kan lett skade fuglene 🐦Meiseboller er god og næringsrik mat, så heng det gjerne ut, men ta av nettingen før disse henges opp. Det finnes også egne beholdere for meiseboller 😊

Posted by Dyrebeskyttelsen Norge Bodø on Monday, December 16, 2019

Biolog Wasmuth anbefaler folk å heller lage egne meiseboller.

Dersom du vil prøve fant vi denne oppskriften på nettsiden Fuglevennen. Dersom du vil lage mindre meiseboller, så bruker du bare melkekartonger som form istedenfor.

Oppskrift på stor meisebolle

  • 1500 g solsikkefrø uten skall
  • 1500 g lettkokte havregryn
  • 800 g kokosmasse
  • 700 g hakkede nøtter eller peanøtter uten salt
  • 500 g rosiner
  • Sesamfrø, linfrø og tørket frukt kan også brukes
  • 4,5 kg Flott plantefett uten salt (eller Delfiafett)
  • Animalsk fett uten salt og krydder kan iblandes
  • 2 cm tykk og 15 cm lang pinne
  • 1 m 5 mm nylontau (eller tykkere)

Bland alt det tørre i en 10 liters vaskebøtte. Tøm det meste over i en annen bøtte slik at det er ca. 10 cm igjen i den opprinnelige bøtta.

Smelt fettet i en stor kjele. Hell fettet og det tørre annen hver gang i den opprinnelige bøtta i flere, mindre omganger.

Rør godt underveis slik at det kommer rikelig med fett ned til bunnen av bøtta.

Når alt fettet er tømt på og blandingen er godt omrørt og mettet med fett, binder man den ene enden av tauet rundt midten av pinnen

Pinnen dyttes ned i fettblandingen slik at den blir liggende midt på i bunnen av bøtta og med tråden som kommer opp av fettblandingen sentrert i midten av bøtta.

Sett bøtta til avkjøling på et kaldt sted (4 grader eller lavere, gjerne frost), og sørg samtidig for at tauet er sentrert i midten av bøtta under den påfølgende stivningen.

Etter et døgn i kjølige omgivelser stikker man en lang og flat kniv ned mellom fettblandingen og bøtta. Når fettblandingen har løsnet fra bøtteveggen, snus bøtta opp ned på bakken. Dunk forsiktig på bunnen til blandingen løsner og faller ut.

Kilde: Fuglevennen.no

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com