søndag, desember 8, 2019
Nyheter Fredag inntreffer århundrets lengste "blodmåne" - her kan du...

Fredag inntreffer århundrets lengste «blodmåne» – her kan du se den

-

Mennesket har i årtusener vært fascinert av himmellegemene som omgir oss, og spesielt månen har hatt en viktig rolle i dette. Ved hjelp av den har man kunne spå om fremtiden, man har kunne navigere, og den har varslet om hendelser som skal skje, eller være årsak til hendelser som har skjedd. Overtroen har vært utbredt, og det er kanskje ikke så rart, i og med månen tross alt både endrer utseende og størrelse, slik at man trodde den var levende.

Vi har fullmåne, halvmåne, ny og ne, og noen ganger er den tettere på jorden og virker større enn den egentlig er, og andre ganger igjen er den lengre unna, og følgelig virker mindre. Når den så også kan formørkes og forsvinne helt, ga den grobunn for en rekke religiøse spekulasjoner i tidligere tider. Og nå skjer det altså igjen – den kommer fredag den 27. juli til å skifte farge – til hva vi i dag populært bare kaller en «blodmåne».

Foto: Pixabay

Årsaken til den røde farger er at den kommer inn i jordens skyggesone, en måneformørkelse, og det er kun de røde og oransje lysbølgene som trenger igjennom og reflekteres.

Sist dette skjedde var den 16. juli i 2000, og da varte formørkelsen som ga det rødlige skjæret i en time og 47 minutter. Årets måneformørkelse vil vare i en time og 43 minutter, noe som inntil videre gjør den til århundrets lengste.

LES OGSÅ: Denne illustrasjonen viser hvor mye søppel som går i bane rundt jorden

Den vil være synlig over det meste av den østlige halvkule, som blant annet dekker Europa, Afrika, Asia, Australia og New Zealand. I Norge vil vi kunne se den fra klokken 21:30 og utover, et tidspunkt de fleste burde ha muligheten for å se den på.

Som en liten bonus kan det nevnes at planeten Mars også vil være godt synlig denne dagen, så da er det bare å håpe på oppholdsvær. Del artikkelen for å informere venner og familie!

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Brøytebilsjåfør advarer foreldre: – Dette er livsfarlig!

Terje Nilsen fra Tromsø har vært brøytebilsjåfør i over 20 år. Han har flere ganger kommet over snøhuler som barn har gravd i snøfonnene...

Dyrlegen stod klar med sprøyten som skulle avlive valpen. Da kom sjefen løpende inn og ropte: Stopp!

Lille Starfish ble funnet utendørs i San Francisco da hun bare var en liten valp. Hun klarte ikke å stå på beina sine. I...

Sykehuset fakturerte 40 dollar for hudkontakt mellom moren og babyen etter fødselen

Ryan Grassley hadde nettopp blitt pappa. Babyen hadde blitt forløst gjennom keisersnitt. Alt gikk fint, mor og barn hadde det bra. Men da han...