onsdag, mai 19, 2021

Fredag starter gjenåpningen

Mest lest nå

De nasjonale tiltakene fra før påske reverseres fra fredag av, i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og FHI.

– Takket være at folk har vært forsiktige og vi sammen har bidratt til at smitten ikke økte i påsken, kan vi allerede fredag ta første trinn i gjenåpningsplanen, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding fra Regjeringen.


Etter råd fra Helsedirektoratet og FHI gjennomfører regjeringen det første trinnet i gjenåpningsplanen. Lettelsene trer i kraft fra midnatt, natt til fredag 16. april.

I tillegg gjøres det noen lettelser for arrangementer for barn og unge under 20 år og innen toppidretten.

Samtidig som det første trinnet i gjenåpningsplanen kunngjøres, ber også regjeringen kommuner med høyt smittetrykk om å vurdere å sette inn lokale tiltak før fredag.

Lettelser i de nasjonale tiltakene vil ikke ha betydning for de områdene på Østlandet som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, eller kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo og Steinkjer.

Dette innebærer trinn 1:

  • Inntil 5 gjester i private hjem
  • Skjenking til kl. 22, med krav om matservering
  • Arrangementer som kun samler personer fra én kommune, kan gjennomføres
  • Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter, fra 2 meter
  • Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser
  • Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser

    Kilde: TV2

Skjenkestopp oppheves og barn kan drive idrett

– Selv om det kommer noen lettelser i de nasjonale tiltakene fra fredag, er de fortsatt strenge. Det er for eksempel skjenkestopp klokken 22.00 med krav om matservering, og vi anbefaler at arrangementer som samler personer fra flere kommuner utsettes eller avlyses, sier Solberg.

Samtidig kan idretts- og kulturarrangementer for barn og unge kan være opp til 50 deltakere,  men deltakerne må tilhøre samme kommune.

Lokale tiltaksnivå i skoler og barnehager

Smittesituasjonen varierer mye fra sted til sted og mellom landsdeler. Regjeringen mener derfor at tiltaksnivå i skoler og barnehager fortsatt bør besluttes lokalt.

– Stengning av barnehager og skoler bør begrenses så langt det lar seg gjøre. Men kommunene kan vurdere å gå over til heldigital hjemmeopplæring på skoler eller stenge barnehager kortvarig, for å få oversikt over situasjonen og få anledning til å teste de som skal testes. Det er også en mulighet hvis mange er satt i karantene, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Åpner for toppfotball

Etter anbefaling fra Helsedirektoratet og FHI åpnes det for treningskamper utendørs i de to øverste divisjonene i fotball for kvinner og menn. Treningskampene skal gjennomføres med minst mulig geografisk mobilitet. Også klubber i kommuner med regionale tiltak kan gjennomføre treningskamper.

Anbefaling om å unngå innenlandsreiser

Majoriteten av smittetilfellene i Norge kan knyttes til Oslo og Viken. Dette tilsier at det fortsatt er behov for nasjonale tiltak som reduserer risiko for smittespredning til områder med liten eller ingen smitte.

– Anbefalingen er fortsatt å unngå unødvendige reiser innenlands. Dette er spesielt viktig til og fra områder med høyt smittepress, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter