mandag, mars 1, 2021

Fredrik Solvang kaster seg inn i krenkelsesdebatten: – Det går ikke an

Mest lest nå

Den siste uken har debatten rast på sosiale medier. TV Norge valgte å fjerne programmet «Nissene over skog og hei« fordi det ble påpekt av en av figurene i serien var såkalt «Blackface.»

Julekalenderen «Nissene over skog og hei» er laget av Espen Eckbo og Kristian Ødegård. For ni år siden så den dagens lys og ble raskt en populær julekalender. Som de fleste nok har fått med seg ble kalenderen fjernet fra programmet til TV Norge etter anklager om rasisme.

Den ene karakteren i serien, spilt av Eckbo, er farget mørk i huden og har afrofrisyre.


Anklagelsene om rasisme ble først fremmet på Instagram-kontoen @rasisme.i.norge, hvorpå Dplay kommenterte anklagelsen.

«Vi har i dag besluttet å avpublisere «Nissene over skog og hei» fra Dplay, og den tas av skjermen på TVNorge. «Nissene over skog og hei» ble først sendt i 2011, og den er blitt en juleklassiker. Det skal være stor takhøyde når det kommer til humor, og prinsipielt er vi svært opptatt av at ytringsrommet til komikere skal ivaretas, og at komikernes intensjon skal hensyntas»

Dette er karakteren Ernst Øyvind. Foto: skjermdump Twitter

Karakteren det er snakk om, «Ernst Øyvind» har også blitt anklaget for å være rasistisk tillaget tidligere. I 2019 svarte mannen bak karakteren, Espen Eckbo, på anklagene i Dagbladets tv-program «rød løper.» Den gang sa komikeren:

– Jeg er jo veldig glad i den karakteren. Og jeg synes det er forferdelig om han skal slettes på grunn av hudfargen sin. Så det synes jeg, på et vis, er en diskriminerende ting å kreve, sa Eckbo og fortalte videre om tankene man hadde rundt dette da karakteren ble laget.

LES OGSÅ: Norsk professor hardt ut mot populær lakrismix: – man burde ikke spise andre mennesker

– Da den figuren ble skapt, gjorde vi en liten vurdering da og, men da hadde jeg laget kanskje 100 andre stereotypiske norske figurer. Også dukket det opp hvordan kan vi skape litt variasjon? Ja, hva med å prøve en som er mørk i huden. Da føltes det som som «ja, men selvfølgelig. Vi lager jo nordmenn, og nordmenn er jo mørke i huden. Det føles mer som en inkludering og omfavnelse av alle nordmenn. Jeg kan ikke si annet enn at det er en av mine høyest elskede figurer.

Fredrik Solvang inn i debatten

Etter avgjørelsen til TV Norge om å fjerne programmet har debatten rast. Mange støtter avgjørelsen, mens mange også er uenig. En som nå kaster seg inn i debatten er Fredrik Solvang fra NRK.

Han har publisert et innlegg på Facebook hvor han skriver at han er glad for at NRK ikke utsletter spor etter blackface i sine arkiver.

«Takk og pris! Heldigvis holder NRK holdet kaldt og lar seg ikke presse til å saumfare arkivene med tanke på å utslette spor etter blackface. Blackface (eller hvilket som helst annet face) av i dag er ofte rasistisk og veldig unødvendig, men det er noe annet enn å gå løs på kulturarv (også den mindre ærerike),» skriver Solvang før han også omtaler situasjonen med Eckbo.


«Argumentasjonen mot Espen Eckbos karakter handler om «når du både maler deg i ansiktet med brun ansiktsmaling, tar på deg afro lik det håret jeg har på hodet, og du putter på en nese som du farger og gjør større, vil det si at du karikerer en mørkhudet mann.»

Avslutningsvis mener Solvang at det ikke går an å forby dårlig humor.


«Vi står midt i en karikaturstrid om dagen der de aller fleste later til å mene at retten til å karikere, også andres profeter, må bestå og at alternativet er utålelig. På samme måte burde det være innlysende at man ikke skal gå tilbake og slette alle eksempler på karikaturer av mørkhudede menn i NRKs historie. Å utsette andre for satire, å håne dem, er faktisk en rettighet.
Personlig kan jeg ha svært tungt for å le av hvite mennesker som karikerer asiater, det finnes rikelig av tilfeller av det i for eksempel amerikansk film. Ofte kan resultatet være rasistisk, men hva da når det er asiatiske skuespillere som får arketypiske og rasistiske asiatiske roller? Det går ikke an å forby og bør heller ikke forbys at asiater gjøres narr av, langt mindre bør man gå tilbake og slette all dokumentasjon på det som gjerne kan være dårlig humor.»

Takk og pris! Heldigvis holder NRK holdet kaldt og lar seg ikke presse til å saumfare arkivene med tanke på å utslette…

Posted by Fredrik Solvang on Tuesday, December 8, 2020

Hva mener du om temaet? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

LES OGSÅ: Hvit kvinne føder tre mørkhudede barn. Begrunnelsen er utrolig rørende

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter