Torsdag kveld var Trond Giske og MeToo temaet i «Debatten». Fredrik Solvang får så hatten passer av kritikerne etter programmet.
Debatt etter debatten begynner nesten å bli en vanesak for NRKs programleder Fredrik Solvang. Han blir både elsket og hatet av sine mange følgere i sosiale medier.
Da Solvang annonserte temaet på Twitter var det nok flere som skjønte at meningene ville bli mange om torsdagens program, alt før det hadde startet:
Mannen som vant Gullruten for Beste Programleder i juni i år tok selv initiativet til å adressere kritikken som kom mot han i kjølvannet av Giske-programmet.
– Begivenhetene hindret en ordentlig debatt
– Inntil kl 13 i går hadde redaksjonen researchet og planlagt et helt annet tema enn Giske-saken. Da @vgnett satte på trykk oppropet fra 92 tillitsvalgte, snudde vi og kastet om. Deretter ringte hele redaksjonen som besatt til de dypeste skoger i Trøndelag og til de øverste etasjene på Youngstorget. Det var kun to støttespillere av Giske som ville stille, og folk kan selv tenke litt gjennom hvor mange som kunne stilt opp for å forsvare Giske, sier Solvang i innlegget.
Den erfarne programlederen forklarte at Debatten-teamet fulgte nyhetsbildet utover dagen, og at Adresseavisen så sent som 21:20 hadde skrevet om Sandra Skillingsås, AUF hadde trukket sin støtte til Giske, og et nytt varsel hadde kommet inn til partikontoret.
– Fem minutter før rødlyset kom på postet Giske en melding på Facebook, sier Solvang som videre forteller at han måtte kaste alt han hadde av manus fordi forutsetningene var helt snudd på hodet.
Programlederen forteller videre at de to som forsvarte Giske som følge av dette ble satt sjakk matt, og måtte forkaste hele argumentasjonen sin.
– Det ble ikke en ordentlig debatt på grunn av begivenhetene, ikke fordi panelet var skjevt eller jeg var urettferdig.
Solvang medgir at de kanskje kunne hatt færre Giske-motstandere, men tror ikke det i sum ville ført til mindre kritikk av Giske.
– Da ville de i stedet fått mer taletid. Jeg tror ikke det i sum ville ført til mindre Giske-kritikk. Man skal generelt ikke kunne undertrykke en debatt ved ikke å stille, sier han.
Programlederen tar imidlertid kritikk på at han ikke stilte spørsmål ved motivene for at dette skjedde akkurat nå, om media og aktørene åpenbart samhandler og timer utspill for å ramme Giske mest mulig samt at det er mistenkelig at varsler om gamle forhold plutselig dukker opp rett før et årsmøte.
Han understreker nok en gang at ting måtte tas på sparket siden utviklingen i saken pågikk helt frem til sendingen startet.
– Så, dere som mener Debatten gjorde feil i går, tenk gjennom nøyaktig hva vi kunne gjort annerledes. Og PS! Alle usaklige beskyldninger om at redaksjonen eller jeg er med på en kampanje mot Giske, preller av, sier Solvang
– En gapestokk
Reaksjonene lot seg ikke vente på. Mens noen roser Fredrik er andre rasende.
– I går skuffet debatten meg dessverre, sier en, mens en annen sammenligner programmet med en gapestokk.
– Dette var ingen debatt. Opplevdes som en ensidig klappjakt på Giske. Jeg skrudde etterhvert av hele programmet. Kanskje programmet ikke burde vært sendt i det hele tatt da forutsetningene ble som de ble. Dårlig redaksjonell jobb, sier en.
Men ikke alle var like negative.
– Du gjorde en kjempejobb! Premissene for programmet var tydelig nok. Jeg likte særlig spørsmålene du hadde til den unge politikeren fra Trøndelag, venn og kollega av varsleren. Du stoppet opp og gikk ikke tettere på de som svarte kort. Du senset at det var tøft nok for noen av dem. Jeg er nok en gang imponert, melder en av følgerne til Solvang på Instagram.
Kontaktet Giske
Solvang sier til Nettavisen at de kontaktet Giske hver gang de skjønte at det ville komme nye beskyldninger mot ham.
Solvang sier til Nettavisen at han ser at «Debatten» blir en del av drivet Giske kritiserer, bare ved at de dekker saken.
– Det er en avvegning om man skal følge nyhetsbildet eller ikke. Så når alle mediene refererer til hverandre så kan jeg forstå, hvis jeg var Trond Giske, at det føles ekstremt urimelig. Men samtidig så er en nyhet en nyhet. En melding om et varsel er en nyhet, og det ville være feil å ikke ta det opp, sier han.