Fredrik Solvang (47), som vi alle kjenner så godt fra NRK-programmet «Debatten», fikk sommerferien snudd på hodet av noe som startet med en enkel e-post.
Det som i utgangspunktet virket som en ufarlig melding, endte opp som en skikkelig ID-tyveri-mareritt – og en regning på hele 70.000 kroner.
Nå forteller han sin historie for å advare andre og sette søkelys på et stadig mer digitalisert samfunn.
Det hele startet, ifølge Solvang, med en merkelig e-post fra en ukjent person med utenlandsk navn. Meldingen spurte om Fredrik hadde forsøkt å ringe vedkommende, noe Solvang avfeide med et kort og enkelt «nei».
Det var sommer, han var avslappet, og tenkte ikke noe videre over det. Men da Solvangs sjef senere tok kontakt med ham og informerte om at en person utga seg for å jobbe i «Debatten» og prøvde å samle inn sensitive personopplysninger, begynte alarmklokkene å ringe.
Kredittsjekket, fakturakaos og politibesøk
Kort tid etter at alarmen gikk, begynte de første tegnene på svindel å dukke opp. Solvang mottok fakturaer for kostbare iPhone-bestillinger i sitt navn, uten at han selv hadde kjøpt noe som helst.
Det ble snart klart at en svindler hadde tatt opp kreditt i Solvangs navn, og kjøpt flere mobiltelefoner fra både Elkjøp og Power. Hele regningen, som ble sendt til Fredrik, lød på svimlende 70.000 kroner.
«Jeg ble kredittsjekket og begynte å motta fakturaer. Plutselig var det kaos, med avbestillinger og et nødvendig besøk til politistasjonen for å rydde opp,» forteller Solvang på sin Instagram-konto, hvor han har publisert et innlegg om den ubehagelige hendelsen.
Han beskriver opplevelsen som ekstremt stressende og ubehagelig, og understreker at ID-tyveriet har gitt ham mye mer respekt for hva andre kan gå gjennom i en tilsvarende situasjon.
Politiet på sporet av svindleren
Politiet var heldigvis raske til å reagere da Telenors sikkerhetssenter oppdaget et mønster i svindlerens fremgangsmåte. Det viste seg at svindleren brukte samme metode i flere Elkjøp- og Power-butikker over hele Østlandet. Til slutt klarte politiet å pågripe mannen utenfor en butikk, og i mars ble han dømt til to år og tre måneders fengsel for identitetstyveri og bedrageri.
Denne saken gjorde det også klart at det ikke bare var Solvang som var utsatt. Kjente profiler som Jon Almaas (57) og Galvan Mehidi (35) var også blitt svindlet på lignende måter. Svindleren hadde utgitt seg for å være flere kjente personer for å skaffe seg dyre telefoner og abonnementer.
Men til tross for sine forsøk på å etterligne kjendisene, hadde han åpenbart ikke klart å overbevise alle. Heldigvis rakk Telenor å varsle politiet, som fikk stoppet svindelen før den eskalerte ytterligere.
Kjendisstatus hjelper på
Fredrik Solvang erkjenner at han trolig kom seg lettere ut av situasjonen enn mange andre. Han tror at hans status som en kjent NRK-profil gjorde det lettere å få saker raskt ryddet opp i hos både kredittselskaper og teleoperatører. Men samtidig understreker han at digitaliseringen av samfunnet åpner for flere slike risikoer. ID-tyveri vil bli et tema på en kommende episode av «Debatten», der Solvang ønsker å rette oppmerksomheten mot digitaliseringens konsekvenser.
«Digitaliseringen innføres uten at folk nødvendigvis ønsker det. Man burde i det minste sørge for at systemet er idiotsikkert før det innføres,» sier han avslutningsvis.
Med store summer involvert og personlig informasjon som sirkulerer fritt på nettet, er det lett å forstå Solvangs bekymringer. Og for de av oss som kanskje tar identitetstyveri lett, er dette en sterk påminnelse om at det kan skje den beste – selv en med kjendisstatus og støttende kolleger i ryggen.