Hjem Nyheter Fredrikstad: Ungdommer spyttet på fredsmarsjen, deltakere opplevde aggresjonen som svært skremmende

Fredrikstad: Ungdommer spyttet på fredsmarsjen, deltakere opplevde aggresjonen som svært skremmende

Hver onsdag går det en fredsmarsj gjennom gågaten i Fredrikstad sentrum. Denne uken ble marsjen forstyrret av en ungdomsmobb som trodde fredsflagget var et Prideflagg. Flere av de som marsjerte for fred opplevde spytting og tilrop fra de 40-50 ungdommene som svært skremmende.

– De var aggressive og til dels truende, og prøvde å ta fra oss flagg og kom med tilrop. Ikke hyggelig! Et symptom i tiden? En marsj for fred og forsoning og dialog må ikke møtes med slike reaksjoner. Ungdommelig «overmot», ja vel, og kulturforskjeller ja vel, men slikt er ikke greit! Vi vandrer videre i fred og gode hensikter og regner med ditt oppmøte neste onsdag, skriver initiativtakerne bak arrangementet på Facebook-sidene til Fredsmarsjen i Fredrikstad.

Initiativtakerne forteller at det noen ganger er mange som går. Andre ganger bare fire eller fem. Men de dukker opp og demonstrerer for fred hver eneste onsdag – og det har de gjort helt siden 2001.

– Den starter klokken seks på ettermiddagen og varer til syv. Noen går bare en kort tid, mens andre går hele timen. Men alle er med og ytrer sin mening om det meningsløse ved krig og terror. Symbolene er fredsflagg og fakler, en stille protest mot all krigføring, skriver initiativtakerne til arrangementet på Facebook-siden sin.

Aldri opplevd lignende

I løpet av de 20 årene de har gått har de aldri opplevd noe i nærheten av det de opplevde denne onsdags ettermiddagen.

 Da vi gikk forbi McDonalds begynte ungdommene å rope skjellsord til oss. De trodde fredsflaggene var Pride-flagg og var forbannet fordi homofili ikke har noe med islam å gjøre, sier Jan-Kåre Fjeld til Fredriksstads Blad.

Det var Fjeld som i sin tid startet Fredsmarsjen. Han anslår at ungdommene var i alderen 14-16 år.

Deltakerne i fredsmarsjen forsøkte å forklare ungdommene hva fredsmarsjen var, for å hindre at det eskalerte ytterligere.

40 til 50 ungdommer prøvde å ta fredsflaggene

– Det var opp mot 40-50 ungdommer. De ropte og skrek og forsøkte å ta flaggene våre. Jeg spurte hvilke land de kom fra, og forklarte at vi også har gått for fred i Irak, Syria og resten av Midtøsten, sier Fjeld til avisa.

En av deltakerne, som opplevde opptrinnet som skremmende, sier til Fredriksstads Blad at ungdommene var veldig aggressive.

Situasjonen ble så tilspisset at Fjeld så seg nødt til å ringe politiet. Der fikk han til svar at de ikke hadde ledig kapasitet.

Politiet hadde ikke kapasitet

Mange har reagert på at politiet ikke hadde anledning å assistere Fredsmarsjen.

Lars Fosse, som er leder av forebyggende avdeling ved Fredrikstad politistasjon, bekrefter til Fredriksstads Blad at de ikke hadde ledige patruljer på det aktuelle tidspunktet og legger til:

– Det var veldig dumt at vi ikke kunne komme

Økning i hatkriminalitet mot skeive

Opptrinnet i Fredrikstad sentrum kommer ikke lenge etter at politiet har presentert årsrapporten om hatkriminalitet i Norge.

I Riksadvokatens mål- og prioriteringsskriv står det at hatkriminalitet fremdeles skal vies særskilt oppmerksomhet. Etterforskning av hatkriminalitet har høy prioritet og politiet har instruks om å ta denne type saker på alvor.

– Hatkriminalitet rammer både den enkelte fornærmede, men sprer også utrygghet og frykt for grupper som identifiserer seg med de fornærmede. Det er vår plikt som politi å ta hatkriminalitet på alvor. Skal vi leve frie liv må vi alle kunne delta i den offentlige debatten og bevege oss fritt uten å bli utsatt for hatefulle ytringer og hatkrim, sa  politimester Ida Melbo Øystese da Politiet la frem årsrapporten.

Sammenlignet med første halvår i 2022 ble det i andre halvår 2022 registrert en tredobling i antall anmeldelser for hatefulle ytringer på grunnlagene seksuell orientering, og kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Det antas at økningen kan ha sammenheng med terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com