torsdag, november 21, 2019
Nyheter Fredsprisen går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed

Fredsprisen går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed

-

Abiy Ahmed får Nobels fredspris for sin innsats for fred og internasjonalt samarbeid, og spesielt for hans initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea.

«Da han ble statsminister gjorde han det klart at han ønsket å gjenoppta fredssamtaler med Eritrea. I nært samarbeid med Eritreas president, jobbet han ut utgangspunktet for en fredsavtale, som de senere signerte», sa lederen for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen da hun fredag formiddag avslørte hvem som fikk årets fredspris.

«Han utarbeidet raskt prinsippene for en fredsavtale for å avslutte den langvarige, fastlåste situasjonen mellom landene», sa hun videre.

Avsluttet en krig som har tatt livet av titusener

Ifølge VG, har Abiy Ahmed vært statsminister siden april 2018, og han leder både Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front (EPRDF) og Oromo Democratic Party (ODP). Han har inngått en fredsavtale med nabolandet Eritreas president, Isaias Afwerki, som markerte slutten på flere tiår med krig mellom de to landene. Krigen er en av de lengste krigene i Afrika gjennom tidene, og titusener av mennesker har mistet livet.

Statsministeren har også iverksatt en rekke politiske reformer i landet, og jobbet med flere andre fredsprosesser i Afrika.

Abiy Ahmed

Greta Thunberg var favoritt

Nobelkomiteen mottok totalt 301 nominasjoner til årets fredspris. 223 av disse var enkeltpersoner, mens 78 var organisasjoner.

Blant de nominerte, var også klimaaktivist Greta Thunberg. Hun var bookmakernes største favoritt til å motta fredsprisen, og mange heiet på den svenske 16-åringen. Etiopias statsminister, var rangert som nummer to.

Mange unge favoritter til prisen

Demokratiforkjemperne Nathan Law Kwun-chung, Agnes Chow Ting og Joshua Wong Chi-fung i Hongkong var også blant favorittene til å vinne årets pris. Blant organisasjonene, var Reportere uten grenser og Control Arms Calition favoritter.

Blant de andre nominerte, finner vi USAs president Donald Trump, Wikileaks-grunnlegger Julian Assange og kjendiskokk José Andrés.

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Hvor farlig er det egentlig å snuse? Kjendislege ser på saken

Kjendislege Wasim Zahid har sett på snus og hva forskningen sier om helseskader relatert til snus. Til videoen skriver...

Aune Sand med sterk kritikk av influensere: – Tanketomt vås

Kunstner Aune Sand (53) tar nå et oppgjør med influensere, og måten de påvirker dagens unge på. Han mener...

Renoverte campingvogn fra 1988 – for en forvandling

Flere og flere nordmenn får øynene for å feriere i sitt eget land. Noe som også vises på salget...

91 år gammel kvinne forvandlet byen til et kunstverk med penselen sin

Den 91 år gamle kvinnen Anežka Kašpárková har virkelig vist verden hvor vakker gatekunst kan være.  Den tsjekkiske kvinnen døde dessverre...

Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Jenny Jönsson er en 42 år gammel kvinne. Til daglig jobber sykepleieren på et gamlehjem i Sverige. Da hun...

Ali klipper hjemløse gratis før jul

Ali Zaki (29) driver en frisørsalong i Malmö. I november og desember holder han søndagsåpent for alle hjemløse som...