in

Freya på ny weekend i Bærum – politiet sperrer av området etter at folk ikke holder avstand til den 600 kilo tunge hvalrossen

Foto: Fiskeridirektoratet

Torsdag dukket hvalrossen Freya opp på den populære badeplassen i Bærum. Folk har badet og kost seg, og ikke brydd seg nevneverdig om oppfordringene fra myndighetene om å holde seg unna dyret.

– Vi har fått melding om at hvalrossen «Freya» er ankommet Kadettangen og akkurat har jaget en person som badet. Den oppførte seg litt sint og «hveste». Vi har politibåt på vei for å sørge for at badegjester holder avstand til dyret, skrev Politiets operasjonssentral i Oslo på Twitter torsdag formiddag.

De seneste ukene har kjendis-hvalrossen vekslet mellom å oppholde seg i Frognerkilen i Oslo, og ulike steder i Bærum. Torsdag dukket hun opp på Kadettangen i Sandvika, en populær bade- og friluftsplass.


Meningene om besøk av sjørdyret er delte.

– På tide å avlive en plage før den får gjort skade. Er bare et tidsspørsmål før det blir en uheldig konfrontasjon, sier en.

– Hvor lenge skal vi la oss terrorisere av et enkeltstående dyr?, mener en annen

En tredje person minner om at «Det er en hvalross. Den er i sjøen. Den er ikke på ville veier. Vi er landdyrene, den er havdyret. Vi inntrenger på dens territorium. Hvor narsissistisk må du være for å mene at et sjødyr ikke har rett til å oppholde seg i sjøen fordi du, som helt fint overlever på land eller Frognerbadet, eller noe som helst annet badeland i osloområdet på død og liv skal inntrenge deg på hennes territorium?»

Folk er veldig delt i synet på hvalrossen som neppe vil bli avlivet selv om mange i kommentarfeltene ønsker det.

Hvalrosser er ville, fredede og rødlistede dyr. Det betyr at avliving er siste mulighet.

Fiskeridirektoratet som har hatt et observasjonsoppdraget av hvalrossen Freya har tidligere understreket at det er viktig at folk holder avstand for ikke å fremprovosere farlige situasjoner.

«Hun er et vilt dyr på om lag 600 kg, som ikke nødvendigvis er like dorsk og klossete som man kan få inntrykk av når hun hviler. Det er derfor sterkt frarådet å bade, gå i kajakk eller lignende i området en observerer henne», har Fiskeridirektoratet tidligere understreket.

Fredag skriver NRK at folk er så nærgående at politiet nå er på Kadettangen i Bærum og sperrer av området, etter at mange har trosset oppfordringer om å holde seg unna Freya.

To polititjenestepersoner og en vekter bortviser nå folk fra den populære badeplassen.

Da NRK var på Kadettangen i ettermiddag var det mye folk i området, men det var ingen vektere å se.

Mange skal ha badet, uten å bry seg om advarslene.

Noen har måttet svømme for livet for å komme seg unna hvalrossen. Små barn skal også ha forsøkt å klappe Freya, melder NRK.

Bærum kommune sier vektere har vært i området i hele dag, men at de ikke nødvendigvis står på en bestemt plass. Kommunen opplever situasjonen som krevende.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Vi bryter fartsgrensen oftest i juli

Anne Heche i alvorlig bilulykke – tilstanden er kritisk