Hjem Nyheter Frigjør navn og bilde på den omkomne etter skredet i Lyngen

Frigjør navn og bilde på den omkomne etter skredet i Lyngen

Den siste tiden har det blitt utløst en rekke snøskred i Nord-Norge. Den siste uka har fire liv gått tapt.

To av de som har mistet livet i snøskred er utenlandske turister. Blant dem italienske Matteo (35) som døde i snøskredet i Lyngen.

35 år gamle Matteo Cazzola fra byen Vicenza i Nord-Italia. Presidenten i den italienske byen sender sine kondolanser til familien gjennom Twitter.

-Jeg har med stor bekymring fulgt nyheten om det alvorlige skredet som rammet våre landsmenn i går i Norge, med fem personer fra Vicenza. Jeg er dypt rørt over tapet av 35 år gamle Matteo Cazzola, hvis familie jeg kondolerer, skriver han.

Matteos far, Giulio, forteller at sønnen hadde på seg kollisjonspute. Han fløt på snøen men skal ha kollidert med et tre, som ble skjebnesvangert.

– De første dagene gikk veldig bra, Matteo sendte meg bilder av utfluktene deres, og været var eksepsjonelt, sier Giulio Cazzola i følge TV 2 og fortsetter:

– Men på torsdag kom det halvannen meter snø, og de gikk ikke ut. Fredag bestemte de seg imidlertid for å dra til fjellet, selv om det var rødt farevarsel der de var.

– Han var en vakker person, empatisk, solfylt i begrepets beste forstand, han visste å få frem det beste i seg selv og i andre, sier ordføreren i Vicenza.

Følg med på Varsom

Norge har snøskredvarsel på Varsom.no Med stor snøskredfare i store deler av landet inn mot påsken er det viktig å holde seg oppdatert på situasjonen i fjellområdet man befinner seg i før man legger ut på skitur.

NVEs snøskredvarsling anbefaler alle å sjekke de daglige snøskredvarslene.

Snøskredfare er vanskelig å vurdere og det vil alltid være en usikkerhet som er vanskelig å forholde seg til.

– Vil du være helt sikker så er det beste å unngå alt skredterreng. Det vil si terreng som er brattere enn 30 grader, og utløpsområder for snøskred, oppfordrer NVE.

Sørpeskred

Sørpeskred er hurtige, flomliknende skred av vannmettet snø. De kan rive med seg mye stein og jordmasser nedover skredløpet.

I motsetning til andre skred starter de i relativt flatt terreng, med helling på opptil 30 grader, opplyser NVE på nettsidene sine.

Selv om denne type skred gjerne starter i slakere terreng enn andre skred, så kan de komme overraskende og raskt på, og fortsette videre nedover bratte skråninger.

Sørpeskred utløses gjerne av brå værendringer med mye regn og snøsmelting, men dersom det er flotte soldager som gir mye snøsmelting, så kan det også være en utløsende faktor. NVE forklarer at sørpeskred utløses når det er mer enn 15 prosent fritt vann i snødekket.

Løssnøskred

Slike skred utløses normalt i svært bratte fjellsider, som regel med mer enn 35-40 graders helling. Vanligvis utløses disse skredene etter store snøfall, sterk vind eller temperaturstigninger.

På vei nedover drar snøen med seg mer snø, og skredbanen vil utvide seg. NVE opplyser at denne type skred kan bevege seg i opptil 120 km/t. Dersom skredet når høye hastigheter utvikles også fonnvind, et kaldt gufs som kan bli kraftig nok til at trær knekker.

Flakskred

Den tredje typen snøskred er flakskredene. De utløses normalt i terreng som heller 30 grader eller mer, og skredet løsner vanligvis i sjiktoverganger i snøen der to snølag med ulik fasthet møtes.

Skredtypen gjenkjennes ved en markant bruddkant. Lengden av bruddkanten kan variere fra noen få meter til over 1 kilometer. Høyden på bruddkanten er som regel mellom 20 cm og 2-3 meter.

Flakskred løsner ofte i bratte le-sider og fordypninger som har blitt fylt med snø.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com