Hjem Nyheter Frykter krig mellom de tre stormaktene

Frykter krig mellom de tre stormaktene

USAs utenriksminister Antony Blinken, avslører at Biden-administrasjonen tror Kina nærmer seg å krysse en grense.

The New York Times’ korrespondent, Edward Wong, som har diplomati og utenrikspolitikk som spesialfelt, skriver ifølge Nettavisen i en analyse at en kunngjøring fra USAs utenriksminister Antony Blinken, avslører at Biden-administrasjonen tror Kina nærmer seg å krysse en grense.

Wong viser til kunngjøring om at USA har indikasjoner om at Kina sterkt vurderer å gi militær hjelp i form av våpen og ammunisjon til Russland i Ukraina-krigen.

«Det er ingen tvil om at Kinas inntreden i krigen på denne måten ville forvandlet konfliktens natur, og gjøre det om til en banebrytende, historisk kamp som involverer verdens tre største supermakter og deres partnere på motsatte sider. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea mot USA, Ukraina og deres europeiske og asiatiske allierte og partnere, inkludert Japan og Sør-Korea,» skriver Wong.

Også Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, frykter et kinesisk engasjement i den pågående krigen.

– Dersom Kina allierer seg med Russland, har vi en verdenskrig, sier Zelenskyj til den tyske avisa Die Welt.

Han kom ifølge ABC Startsiden også med en lignende uttalelse i italienske Corriere della Sera søndag.

– Mitt håp er at regjeringen i Beijing holder seg til en pragmatisk linje, ellers risikerer vi tredje verdenskrig – det er vi alle klar over, sier Zelenskyj, som legger til at Ukraina alltid har hatt et godt forhold til Kina, og at det er «i alles interesse å ikke forverre det».

En eventuell kinesisk inntreden i krigen er en bekymring Natos generalsekretær Jens Stoltenberg deler. Han sier ifølge VG at det er økende bekymring i forsvarsalliansen for at Kina bestemmer seg for å støtte Russlands krigføring i Ukraina.

– Vi er bekymret for at Kina vil støtte Russlands krig med våpen, sier Stoltenberg.

Kina vil jobbe for fredssamtaler

Under sikkerhetskonferansen i München seniordiplomat Wang Yi ifølge TV 2 at Kina vil jobbe for fredssamtaler mellom Russland og Ukraina.

Vestens ledere ønsker initiativet forsiktig velkomment, men vil holde et våkent øye på det stadig tettere forholdet mellom Russland og Kina.

– Vi følger nøye med på forholdet mellom Kina og Russland, som blir stadig sterkere, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under samme konferanse.

Wang Yi har fortalt at myndighetene i Beijing vil vektlegge to ting i sitt forsøk på å skape fred, nemlig Ukrainas territorielle integritet og Russlands legitime sikkerhetsinteresser.

Viktig partner for Kina

Økonomiske bindinger med Russland har også vist seg å være viktig for kineserne. Derfor har Kina, i tillegg til å avstå fra å stemme imot Russland i FN, støttet Russlands begrunnelse for konflikten på diplomatisk vis.

Som følge av det har Kina høstet goder som rabattert russisk olje. I tillegg styrket kineserne den generelle handelen med Russland, som økte med 34,2 prosent i 2022 til rekordhøye 190 milliarder dollar.

Kina har også gjentatt noe av den russiske krigsretorikken, og i Russland har landet en god partner for å opponere mot USA.

Xi Jinping til Moskva

Kinas øverste leder Xi Jinping planlegger å besøke president Vladimir Putin i Moskva. Dette opplyser kilder med kjennskap til planen ifølge NRK til avisa Wall Street Journal.

Toppmøtet mellom de to presidentene vil ifølge avisa finne sted i løpet av de kommende månedene, men tidspunktet er foreløpig ikke kjent.

Kina fastholder at formålet er at de ønsker å få i gang fredssamtaler mellom Russland og Ukraina.

Reuters, som også viser til Wall Street Journal, skriver at forberedelsene er i en tidlig fase, men besøket antas å kunne finne sted i april eller tidlig i mai når Russland feirer seieren over Nazi-Tyskland i 2. verdenskrig. Denne feiringen er en stor begivenhet i Russland.  

[YouPlaySinglePlayer video=»1040,1872,409313″]

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com