lørdag, januar 23, 2021

Frykter sykehuskollaps i Brasil

Mest lest nå

Jair Bolsonaros Brasil farer ikke godt gjennom Koronakrisen. Med både manglende sykehuskapasitet og utbredt fattigdom, forventes det at smittetallene vil fortsette å øke eksponentielt, selv om sykehus er pakket fulle med syke pasienter.

Brasil er landet med tredje fleste bekreftede Koronasmittede, med omtrent 291,000 smittede. I landets største by, São Paulo, øker stadig behovet for behandling og sykehussenger. I storbyen har over 3000 innbyggere mistet livet, og sykehusene utnytter omtrent 90 prosent av totalkapasiteten sin. Sykehusene vil være fullpakket innen to uker hvis ikke det finnes mer plass, skriver BBC.

Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro har mottatt sterk kritikk fra organisasjoner både i Brasil og utenlands. Kritikerne hevder Bolsonaro ikke har håndtert krisen på en tilstrekkelig god måte.


Presidenten har brutt rådene om sosial distansering ved gjentatte tilfeller, og gjorde det senest på søndag da han poserte med tilhengere og barn for å ta bilder i hovedstaden Brasília, skriver BBC.

Både ham og president Donald Trump hevder at pandemien er orkestrert av kinesere og helsemyndigheter for å hindre dem i å bli gjenvalgt. Bolsonaro har også sagt at viruset ikke er noe farligere enn en ‘influensa.’

Benedicte Bull, professor ved UiO med fokus på Latin-Amerika, mener at presidentens katastrofale håndtering av viruset er en av hovedårsakene for at det er så høye smittetall, da han er innflytelsesrik person for deler av befolkningen, skriver Dagbladet.

– Bolsonaro har aktivt forsøkt å forhindre inngripende tiltak i landet, blant annet ved å sparke to helseministre som ønsket å innføre ulike smittevernstiltak. Uenighetene blant myndighetene kan gjøre at befolkningen blir forvirret og usikre, sier hun til Dagbladet.

Lokale myndigheter tar over ansvaret

Siden det viser seg at presidenten er ute av stand til å ta ordentlige beslutninger, har lokale myndigheter og helsepersonell tatt over store deler av ansvaret på regionalt nivå. Brasilianske guvernører og ordførere oppfordrer alle til å utdøve forsiktighet i offentligheten, og holde god distanse fra hverandre.

Slum-beboere i Sao Paulo får medisinske råd, ansiktsmasker, såpe og antibac av medisinske arbeidere. Kilde: ZUMA Wire/M.Chello

Myndigheter i Rio de Janeiro har satt deler av byen i lockdown, og grunnet manglende sykehusplass, kommer nok São Paulo til å gå i samme retning.

– Det er vanskelig å tro at noen av oss ønsker å spille russisk rullett med befolkningen. Likegyldighet når man døden i hvitøyet er usømmelig, sa Bruno Covas, ordfører i São Paulo.

Etter å ha blitt presset hardt av både sin egen administrasjon og opposisjoner, har presidenten godkjent en økonomisk pakke for arbeidere og enslige mødre. Dette omfatter over 50 millioner innbyggere – omtrent hver fjerde brasilianer. Tusenvis av mennesker har allerede søkt om støtte, noe som har ført til kaotiske scener og lange smitteutsatte køer utenfor banker, melder det tyske mediebyrået Deutche Welle.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter