Hjem Dyr Fugler kvitrer på dialekt

Fugler kvitrer på dialekt

av Anne C. Olsen

Mens mennesker har ulike språk er de fleste dyrelydene er temmelig like verden rundt. Men det finnes unntak. Fugler som er spredt over et større geografisk område kan derimot ha litt ulikt kvitter – nesten som dialekter.

– Hos de dyrene hvor lydsignalene ikke er medfødte, men det er en innlært komponent, vil det ofte forekomme lokale variasjoner. Og lever arten i et tilstrekkelig stort geografisk område, så er det også å forvente at det vil være lokale forskjeller. Det er for eksempel fuglebestander hvor man kan se at dialekten endrer seg noe gjennom området, sier Axel Michelsen til det danske nettstedet Videnskab.dk.

Michelsen er Professor emeritus ved Syddansk Universitet og forsker blant annet på hvordan dyr lager lyder. Han deler dyrekommunikasjon inn i om den er medfødt eller lært.

Han mener imidlertid at det er mer med dialekter eller geografisk variasjon enn bare et annet språk, når for eksempel fugler lærer forskjellige kvitringer avhengig av hvor familien kommer fra.

Det er blant annet gjort en studie av gulspurv. De reagerer kraftigere når de hører en annen artsfrende med en annen dialekt. Det betyr ikke nødvendigvis at spurvene ikke kan forstå hverandre, men de hører at den andre fuglen er fremmed.

I det store og hele er det ett og samme språk som gjelder for de ulike dyreartene. Den medfødte delen av språket, altså de helt spontane lydene som dyr ikke kan slutte å lage, tror Michelsen er den samme overalt i verden.

Et godt eksempel på dette er dyr i zoologiske hager som gjerne kan oppleve å flytte over store avstander. Men dyrene der har ingen problemer med å kommunisere med hverandre.

Mye av dyrenes språk er nemlig ikke lyd, men kroppspråk. Det gjelder også mennesker. Vi kan ikke snakke med hverandre hvis vi har ulike språk, men vi kan vite om folks intensjon er å kysse oss eller drepe oss. På den måten snakker vi stort sett samme språk.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.